Turska Kirgistanu: Pazite, Gulen će i kod vas pokušati puč

Turska je upozorila Kirgistan na mogućnost državnog udara koji bi mogle izvesti pristalice bivšeg imama Fetulah Gulena.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 28.07.2016.

23:09

Turska Kirgistanu: Pazite, Gulen će i kod vas pokušati puč
Foto: GettyImages

Kako navode, njegovi ljudi su se infiltrirali u sve institucije te bivše sovjetske republike.

Ankara je optužila Gulena za puč pokušan 15. jula protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, što je Gulen negirao iz izgnanstva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Turska neguje odnose s Kirgistanom, zemljom u kojoj se govori turski jezik, ali mu zamera da ne čini dovoljno protiv Gulenovog uticaja, stvarnog ili pretpostavljenog.

"U Kirgistanu, na primer, mogao bi se pokušati puč", rekao je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu na televiziji CNN-Turk.

"Ako bude puča u Kirgistanu, predvodiće ga FETO", rekao je on, pominjući skraćenicu Ankare za "Fethulahov terorističku organizaciju".

Gulen je uvek negirao postojanje takve grupe.

"Oni (gulenisti) su se infiltrirali u svaku instituciju. Kirgistan je bratska država. Moramo smesta podeliti naše informacije s njima", rekao je šef turske diplomatije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kirgistana je na tu izjavu hladno odgovorio da je Kirgistan "nezavisna i suverena država".

"Smatramo da u najmanju ruku nije u redu da jedan ministar spoljnih poslova kaže drugoj državi da treba da preduzme takve i takve mere, i to jezikom ultimatuma i ucene", ocenilo je Ministarstvo.

Najmanje stabilna zemlja među bivšim sovjetskim republikama Centralne Azije, Kirgistan je preživeo dve revolucije i dve krvave pobune poslednjih godina.

Nakon propalog puča 15. jula, turska provladina agencija Anadolija je objavila da jedna fondacija povezana s Gulenom upravlja s devet osnovnih i srednjih škola, dve međunarodne škole i univerzitetom u Kirgistanu.

Ankara optužuje propovednika Gulena da gradi uticaj kroz široku mrežu privatnog obrazovanja, ne samo u Turskoj, već i u Africi i centralnoj Aziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: