"Čistimo virus i maligne ćelije, ali Turska će preživeti"

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj kaže da bi uvođenje smrtne kazne u toj zemlji moglo da utice na odnose sa EU, ali ne i na odnose sa NATO i SAD.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.07.2016.

21:42

Foto: GettyImages

Bozaj je na tribini o aktuelnim dešavanjima u Turskoj, nakon pokušaja vojnog puča, rekao da će volja naroda biti prioritet u donošenju odluke o smrtnoj kazni jer je, precizirao je, upravo narod borbu za demokratiju učinio uspešnom.

Na tribini u organizaciji Instituta za evropske studije, Bozaj je naglasio da Turska sa SAD ima strateško partnerstvo i poručio da njegova zemlja "ne veruje da su SAD stajale ili da će u budućnosti stajati iza muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena", kojeg turske vlasti optužuju za nesupeli pokušaj vojnog puča.

Upitan da li će se nakon pokušaja vojnog puča promeniti geopolitička pozicija Turske, Bozaj je odgovorio da je Turska pouzdan partner i da je njen predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će se ta zemlja odnositi sa poštovanjem prema obavezama prema EU podrazumevajući da će i druga strana ispuniti svoje obaveze.

"Turska država zasnovana je na univerzalnim vrednostima na kojima zasnovana i EU. Zbog toga bi Turska i Srbija želele da budu članice EU, ali ove univerzalne vrednosti nisu stvar monopola bilo koje institucije. Mi nismo vezani za ove vrednosti zbog toga što je to proboj ka EU već jer želimo da budemo savremena demokratska država, poput onoga što danas Turska jeste i što je i Srbija", rekao je Bozaj.

Bozaj je ocenio da je pokušaj vojnog puča usmeren protiv jedinstva i integriteta Turske i poručio da ta zemlja "nikome neće dozvoliti da otme sekularnu demokratsku državu od turskog naroda".

"Biće potrebno vreme, ali će Turska preživeti jer čistimo virus, čistimo maligne ćelije turskog društva, ali kao i rak ovaj virus je zahvatio više organa, odnosno nalazi se na više mesta nego što smo očekivali. Mi ćemo, ipak, uspeti i izaći jači iz ove krize", poručio je Bozaj.

Mogu, kako je rekao, postojati različiti pogledi i različite partije, ali se turski narod u teškim vremenima ujedinuje.

"Srbi znaju to dobro jer su takav narod. Srpski narod može da nas razume bolje nego drugi narodi", ocenio je Bozaj i istakao da su građani Srbije u Turskoj u vremenu vanednog stanja bezbedni.

Turski amabasador rekao je da je pokušaj državnog udara bio iznenađenje jer se prvi put u istoriji "Gulenova mreža mašila oružja".

Podsetio je da je Turska objavila vanredno stanje kako bi izašla na kraj sa aktuelnom krizom i istakao da turski narod shvata da su "vladavina prava i demokratija vrednosti koje treba da ostanu iza svega ovoga".

"Učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo izašli na kraj sa ovim vanrednim stanjem", poručio je Bozaj.

Upitan šta će se dogoditi sa školama Gulenovog pokreta Hizmet, Bozaj je odgovorio da pojedine zemlje, poput Azerbejdžana i Jordana, već zatvaraju i nacionalizuju te škole.

"Mi smo oni koji stradali zbog delovanja ovakvih škola, odnosno pipreme njihovih studenata kao sredstva političke borbe. Jasno je da ove škole nisu samo opasnost za Tursku već i za države u kojima se nalaze", rekao je Bozaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: