Bela kuća: Raskid Nusra fronta i Al Kaida ništa ne menja

Bela kuća je saopštila da nije promenila stav o sirijskoj islamističkoj grupi Front Al Nusra, uprkos vestima da ta grupa raskida veze sa Al Kaidom.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

20:37

Bela kuća: Raskid Nusra fronta i Al Kaida ništa ne menja
Foto: GettyImages

"I dalje raste zabrinutost zbog sve većih sposobnosti Fronta Al Nusra za izvođenje spoljnih operacija koje bi mogle da ugroze i SAD i Evropu", rekao je portparol Bele kuće Džos Ernest na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Al Kaida je dala dozvolu Frontu Al Nusra, svom sirijskom ogranku, da se organizaciono odvoji ukoliko mu je to potrebno da bi sačuvao jedinstvo i nastavio borbu u Siriji, pokazuje danas objavljeni video snimak.

Na snimku se čuje lider Al Kaide Ajman al Zavahri kako kaže pripadnicima Fronta Al Nusra da mogu "bez oklevanja da žrtvuju organizacione i partijske veze (sa Al Kaidom)" ukoliko se one kose sa njihovim radom kao jedinstvene organizacije, prenela je britanska agencija.

"Bratstvo islama među nama je jače nego bilo koja organizaciona pripadnost, vaše jedinstvo je nama važnije od bilo kakvih organizacionih veza". rekao je Zavahri na snimku.

Front Al Nusra je proglašen za terorističku organizciju u SAD, ali se često bori protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada zajedno sa grupama koje Vašington i arapske zemlje podržavaju, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: