Bez dogovora o španskoj vladi

Lideri opozicionih partija u Španiji saglasili su se danas da u parlamentu neće podržati reizbor aktuelnog španskog premijera Marijana Rahoja.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 28.07.2016.

19:46

Bez dogovora o španskoj vladi
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, to značajno smanjuje šanse lideru vladajuće Narodne partije da formira novu vladu.

Španski kralj Filip Četvrti sastao se sa liderima preostale tri vodeće stranke u nadi da će se postići dogovor o formiranju vlade, ali su politički lideri posle sastanka rekli novinarima da ne mogu da podrže Rahoja.

Kralj nadgleda pregovore od utorka u nadi da će se postići dogovor za formiranje nove vlade kako bi se izbegli novi izbori u Španiji, treći za manje godinu dana.

Rahoj nije uspeo da pridobije dovoljno birača na izborima u decembru, ostavljajući svoju konzervativnu partiju da zavisi od formiranja saveza s levičarskim rivalima.

Na ponovljenim izborima u junu Narodna partija osvojila je 137 poslaničkih mandata, 39 mandata manje od potrebne većine.

Kralj Filip sastaće se s premijerom i mandatarom Španije kasnije večeras.

Španija može još nekoliko meseci da ima prelaznu vladu na čelu sa Rahojem, a na jesen su mogući novi parlametarni izbori.

Rahoju je potrebna većina u parlamentu ili ubedljivija pobeda na narednim izborima kako bi mogao da sastavi vladu. Sudeći prema sadašnjoj situaciji, lider najveće partije izgubiće u oba slučaja, ocenjuje agencija AP.

Sastavljanje manjinske vlade je moguće ako se ostale partije uzdrže od glasanja u parlamentu za predloženog premijera.

Lider partije Sjudadanos (Građani) Alberto Rivera, koja je posle poslednjih izbora zauzela četvrto mesto, predložio je Rahoju da bi eventualno novi lider Narodne partije mogao da bude ključ za formiranje koalicije.

Trećeplasirana partija Podemos (Možemo) traži levičarsku vladu predvođenu socijalistima, ali je lider socijalista Pedro Sančez rekao da se najpre moraju iscrpeti sve pregovaračke opcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: