Vojne vežbe Kine i Rusije u Južnokineskom moru

Kina i Rusija će održati zajedničke vojne vežbe u septembru u Južnokineskom moru, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

13:18

Default images

Te vežbe će biti održane nakon što je Međunarodni arbitražni sud u Hagu 12. jula ocenio da Kina nema istorijsko pravo na Južnokinesko more.

Manevri će biti održani u moru i vazdušnom prostoru iznad Južnokineskog mora, navelo je kinesko ministarstvo i dodalo da je u pitanju "rutinska vojna vežba".

Kina ima teritorijalne pretenzije na skoro celo Južnokinesko more, bogato ribom i drugim prirodnim resursima, čemu se protive druge obalne države - Filipini, Brunej, Malezija i Vijetnam.

Zvanični Peking ranije je odbacio nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda, navodeći da je jedino dijalog direktno zainteresovanih strana, bez mešanja spolja, način za rešavanje sporova, naročito zbog toga što su neslaganja Kine i Filipina tek jedan u nizu teritorijalnih sporova u regionu.

S druge strane, filipinske vlasti, koje su podnele žalbu sudu, pozdravile su odluku tog nadležnog organa, ocenivši je kao istorijsku, i pozvale sve strane na uzdržanost i poštovanje presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: