Ukrajina upozorava Zapad: Rusija ima novo sajber oružje

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) izjavio je da Moskva poseduje „sajber oružje“ koje predstavlja pretnju za zapadne države.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

07:16

Ukrajina upozorava Zapad: Rusija ima novo sajber oružje
Foto: Thinkstock

U saopštenju ukrajinskog saveta se navodi da je o „pretnji“ od strane Rusije saopštio je šef Službe za pitanja informacione bezbednosti SNBO Valentin Petrov u intervjuu nemačkoj televiziji „ZDF“.

Televizijski prilog je bio posvećen događajima iz decembra 2015. godine, kada je jedna energetska kompanija u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine saopštila o sajber napadu zbog kojeg je region ostao bez struje. Kasnije je Kijev za incident optužio ruske hakere.

Prema rečima Petrova, „ruski napad“ je pripreman najmanje pola godina i trebalo je da demonstrira „posedovanje sajber oružja koje će staviti pod znak pitanja bezbednost zapadne zemlje“. On je to nazvao „alarmom“ za zemlje sa razvijenom informacionom tehnologijom.

„Ovi događaji koji su se dogodili nisu usmereni protiv Ukrajine, već su pokazivanje potencijalnih mogućnosti Rusije Zapadu“, izjavio je predstavnik SNBO.

U Moskvi sumnjaju u istinitost izjave o umešanosti Rusije u sajber napade u Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je ukazao na „tendenciju da se Rusija optužuje za sve smrtne grehe koje se sada dešavaju u Kijevu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: