"Makedonija spremna za mogući drugi talas migranata"

U Makedoniiji trenutno ima 86 povratnika sa ratišta u Siriji, izjavio je danas makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.07.2016.

00:11

Foto: Tanjug

Kako prenose lokalni mediji, Ivanov je tokom obilaska granice sa Grčkom, istakao da makedonske službe i policija intenzivno slede lica koja su povratnici sa ratišta."Deo njih je priveden u akciji Ćelija, deo se sledi, ali to je teško dokaziv deo. Policija i službe su se dosada efikasno nosile sa tim", rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik je ocenio da balkanski region nije isključen kao mesto mogućih terorističkih napada, kada se ima u vidu da iz regiona ima više od 1.000 boraca u Siriji, od kojih se 60 odsto vratilo.

“S gubitkom terotirija Islamske države na ratištima u Siriji, ali i u Libiji, veliki deo tih boraca pokušava da se vrati u zemlje iz kojih su otišli na bojišta ili da zajedno sa migrantima stignu na teritoriju EU da preduzimaju takve (terorističke) akcije", rekoa je Ivanov.

Makedonske bezbednosne snage su, kako je istakao, spremne za eventualni drugi migrantski talas.

Obilazeći granicu sa ;Grčkom Ivanov je rekao da su armija i policija Makedoniije sprečile više od 18.000 ilegalnih prelazaka te granice nakon zatvaranja takozvane balkanske migrantske rute."Iako je balkanska ruta zatvorena nekoliko meseci, armija konstatuje povećan broj ilegalnih prelazaka državne granice i pojavu krujumčarenja migranata preko naše teritorije", rekao je Ivanov koji je ikomandant oružanih snaga Makedonije.

Prema njegovim rečima, učestalo je uništavanje zaštitne ograde na granici i do sada je zabeleženo oko 700 pokušaja sečenja i uništavnja ograde koju je makedonska vojska postavila prošle godine kako bi sprečila ilegalan ulazak migranata.

"To govori da, iako je Balkanska ruta zatvorena, ipak veliki broj migranata, izbeglica nastoji da probije našu zaštitnu ogradu, da uđu da ponovo aktiviraju ovaj koridor, koji je sada zatvoren", rekao je Ivanov, preneli su lokalni mediji.

Makedonski predsednik zajedno sa načelnikom Generalštaba Armije Makedonije Metodijem Veličkovskim obišao je vojnike angažovane na južnoj granici.

Na pitanje da li Makedonija treba da sledi primer Srbije i Bugarske i da povća brojnost bezbednosnih snaga, Ivanov je rekao da zasada ima dovoljno pripadnika vojske i policije, kao i da se dešavanja na granici stalno prate a broj vojnika povećava, ako postoji potreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: