B92 na "noćnom češljanju" granice: Kako nas babaroge štite

Kako izgleda rad pripadnika policije i vojske koji drže četvoro očiju otvorene prilikom patroliranja na granici sa Makedonijom, proverila je ekipa B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

17:38

B92 na

Dve nedelje nakon što je Vlada donela odluku o posebnoj kontroli na granicima posebno prema Makedoniji i Bugarskoj zbog migranata, nadležni tvrde da je broj ilegalnih prelazaka sve manji.

Babaroge, odnosno mobilne infracrvene i termovizijske kamere noć pretvaraju u dan.

“Takoreći bez ovog uređaja bismo se oslanjali samo na sluh, da budu neposredno u blizini ili da nalete direktno na nas”, ističe Danilo Martić iz MUP-a.

Patrole su mešovite i čine ih pripadnici Granične policije, Žandarmerije, interventne policije, ali i pripadnici vojske, pre svega vojne policije.

“Uglavnom kada nas vide vrate se , do sada nismo imali problema”, navodi Saša Veljić iz Vojske Srbije.

Svrha ovih patrola je pre svega preventivna, da ilegalni migranti i kada ih vide odmah odustanu od namere da pređu na našu teritoriju.

Ipak, tu na scenu stupaju krijumčari, jer posle zatvaranja Balkanske migrantske rute oni pomažu migrantima da pređu granicu i ono što je uočljivo u poslednje vreme je da kada se privede jedna takva grupa, na čelu grupe su uglavnom deca.

Dakle, krijumčari koriste decu da bi prevodili migrante preko granice jer je na taj način nemoguće bilo koga procesuirati - deca nisu pod udarom zakona.

U poslednjih pet dana registrovano je više od 460 pokušaja ilegalnog prelaska granice. Dnevno u proseku to pokuša između 50 i 70 migranata.

“Ovaj trend koji je dobar je faktički najava da je angažovanje vojske i policije na granici su dali rezultat, da opada broj i da se smanjuje broj ljudi koji ilegalno pokušavaju da pređu našu granicu. Već smo dali instrukcije i vojska i policija će pojačati svoje patrole i prisustvo na administrativnoj liniji na KiM”, navodi ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj vladi Nebojša Stefanović.

Na uzvišenju iznad granice postavljeno je vozilo sa kamerama koje danonoćno snimaju ovaj deo teritorije, gde je zabeležen najveći broj pokušaja ilegalnog prelaska.

Iako se vidi svaki metar, krijumčari takođe osmatraju na koji način patrole funkcionišu. Koriste svaku mogućnost da migrante prebace preko granice.

“Zbog toga, naša taktika u obezbeđenju državnih granica jeste fleksibilna, stalno menjamo načine angažovanja i obezbeđenja državne granice , tako da ne možemo da im dozvolimo da otkriju naše namere i položaje osmatranja”, kaže Jovo Krivokapić iz Vojske Srbije.

Pored pojačavanja patrola na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom združene snage patroliraće i na granici sa Crnom Gorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: