Linta: Kovač slepo sledi Tuđmana

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač i njegovi istomišljenici slepo slede politiku Franje Tuđmana, saopštio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.07.2016.

16:14

Linta: Kovač slepo sledi Tuđmana
Foto: B92

Kako se navodi u saopštenju, Tuđman je jasno rekao da je NDH istorijski izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom, a ne zločinačka tvorevina. Takođe je rehabilitovao ustaštvo u Hrvatskoj 1990. godine, a time i ratnog zločinca Alojzija Stepinca

Linta poziva Kovača i druge hrvatske političare da prestanu obmanjivati sopstveni narod da je Alojzije Stepinac mučenik kada brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da snosi ogrmnu odgovornost za počinjeni genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Linta takođe ocenjuje licemernom izjavu Kovača da Hrvatska želi da Srbija ima evropsku perspektivu, jer to automatski znači da će Srbija morati, između ostalog, da ukine zakon o jurisdikciji za ratne zločine.

Prema njegovim rečima, Kovač bezuspešno pokušava da uveri hrvatske veterane da svi oni koji su počinili brojne ratne zločine nad Srbima ili snose komandnu odgovornost neće odgovarati pred licem pravde.

"Jasno je kao dan da je Kovač dobio nalog od svoje partije HDZ da svaki dan ponavlja u hrvatskoj javnosti da Srbija mora da ukine univerzalnu nadležnost, iako dobro zna da od toga neće biti ništa", navodi se u saopštenju.

Linta dodaje da je načelo univerzalne nadležnosti civilizacijska tekovina koja omogućava savremenim državama da gone i kažnjavaju ratne zločince bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost i mesto izvršenja krivičnog dela, i Srbija ne sme pristati na zahtev da ukine to načelo i time sama sebe isključi iz kruga civilizovanih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: