Nova vlada, pa Bajden, pa Medvedev?

Potpredsednik SAD Džozef Bajden i premijer Rusije Dmitrij Medvedev stižu u zvanične posete Srbiji u avgustu i septembru, tvrde "Večernje novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

10:16

Nova vlada, pa Bajden, pa Medvedev?
Foto: Getty Images

Kako piše list, dvojicu zvaničnika bi u Beogradu sačekala nova vlada, jer se "formalni koraci za formiranje kabineta očekuju već sledeće nedelje".

Bajdenova poseta bi bila prva na redu i planirana je za 18. avgust, dok bi Medvedev trebalo da stigne u Beograd početkom septembra. Obojici bi ovo bila prva poseta glavnom gradu Srbije posle sedam godina.

Obaveštajne i tehničke pripreme za dolazak visokih gostiju iz Vašingtona i Moskve su već počele, tvrde "Novosti".

Kako se navodi, američki potpredsednik bi sa srpskim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i podršci Vašingtona evropskom putu Srbije, dok bi ruski premijer sa kolegama govorio o daljem produbljivanju ekonomskog i političkog partnerstva dve zemlje.

Teme bi mogle da budu i izvoz "Fijatovih" vozila, ali i sporazum o pravima i obavezama pripadnika srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, o čemu je ranije govorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vest o posetama stiže u trenutku kada se u srpskoj javnosti govori o pritiscima Zapada i Rusije na mandatara Aleksandra Vučića, a mediji spekulišu o tome da svaka strana ima "listu imena" koje želi, odnosno ne želi da vidi u srpskoj vladi.

Vučić je trebalo da se sa Bajdenom sastane prošle godine u Vašingtonu, ali je do susreta nije došlo jer je američkom predsedniku preminuo sin.

Kao argument da će zvaničnike dočekati formirana vlada, "Novosti" navode saznanja da su "pojedini poslanici dobili signale da ne idu iz Beograda sledeće nedelje, jer bi mogla da bude sazvana sednica parlamenta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: