Grčka: Turskim oficirima dodatno vreme za podnošenje azila

Osmorici turskih vojnih oficira, koji su helikopterom prebegli u Grčku posle neuspelog vojnog puča u Turskoj, odobreno je dodatno vreme za podnošenje azila.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

14:49

Grčka: Turskim oficirima dodatno vreme za podnošenje azila
Foto: Gettyimages

Advokat turskih oficira Vasilis Terzidis je za AFP izjavio da njegovi klijenti "strahuju za svoje živote" ako bi se vratili u Tursku i da žele da "sačekaju i bolje pripreme svoj slučaj".

Prošle nedelje, turski vojni oficiri su pred grčkim sudom osuđeni na uslovnu kaznu od dva meseca zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Oni će ostati u pritvoru do sudskog ročista na kojem će se razmatrati njihov slučaj.

O tome je trebalo da se raspravlja početkom sledećeg meseca, ali je sada sve pomereno za 19. avgust, naveo je Terzidis.

Svih osam oficira su dobili istu kaznu, pri čemu je sud u Aleksandropolisu prilikom izricanja kazne usvojio olakšavajuće okolnosti, prihvativši da su oni delovali pod pretnjom.

Pilot helikoptera je istovremeno oslobođen optužbi da je prekršio propise letenja.

Turska traži izručenje osmorice pripadnika svoje vojske, ali oni negiraju učešće u puču i zatražili su azil u Grčkoj tvrdeći da strahuju za svoju bezbednost u svetlu čistki koje turske vlasti sprovode u periodu posle neuspelog pokušaja vojnog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: