Turska posle puča oštro i prema Kosovu

Kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj ocenio je da je zahtev Turske za mere prema novinaru sa KiM zbog komentara na Fejsbuku o puču "neobičan i neprihvatljiv".

Izvor: Beta

Sreda, 27.07.2016.

16:41

Default images

On je za Radio Slobodna Evropa izjavio da Kosovo poštuje slobodu izražavanja, štampe i mišljenja, te je objavu novinara Berata Bužalje ocenio satiričnom, bez političke poruke.

Hodžaj kaže da je Kosovo "mala i mlada zemlja koja ima potrebu da očuva svoj prestiž, ponos i međunarodni kredibilitet, da štiti interese svojih građana, ali i da čuva dobre odnose sa prijateljskim zemljama", a da je reakcija ambasade Turske preterana.

"Naš ustavni i politički sistem, politička kultura i evroatlantski napori govore da mi poštujemo slobodu mišljenja, izražavanja i slobodu štampe i u tom smislu sam shvatio i reakciju Bužalje, koja je sadržala više sarkazam nego neku političku poruku", kazao je Hodžaj.

On podseća da ovo nije prvi put da Turska nastoji da utiče na unutrašnja pitanja Kosova, navodeći kako je 2012. godine bivši ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu na konferenciji za novinare zatražio izmenu udžbenika iz istorije.

Hodžaj je rekao da će MIP Kosova narednih dana komunicirati sa ambasadom Turske.

"Ja sam razgovarao sa ambasadorkom Turske i naš stav je da se ni vlada Republike Kosova niti iko drugo može mešati u posao pravosuđa. Mi smo demokratska zemlja", rekao je Hodžaj.

On je dodao da Kosovo ne želi da se meša u tuđa pitanja koja mogu prouzrokovati emotivne nesporazume, ali istovremeno, očekuje recipročno poštovanje u odnosima s prijateljskim zemljama.

"Mi imamo prijateljske odnose sa Turskom. Zahvalni smo Turskoj na velikoj podršci. Ovakva verbalna nota je neprihvatljiva, ali verujem da će se ovaj nesporazum prevazići", rekao je Hodžaj.

"Pozivam građane Republike Kosovo koji su na odmoru u Turskoj da se pridruže vojsci", napisao je Bužalja na fejsbuku, a kako su preneli mediji pored poruke je stavio "smajlija, znak koji podrazumeva da to nije bila ozbiljna poruka".

Bužalja je bio poslanik Skupštine Kosova iz redova Demokratske partije Kosova, koju je nešto pre isteka mandata poslanika napustio. Suvlasnik je portala Gazetaexpress.com, koji dnevno posećuje oko milion čitalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: