Imenovan pregovarač za "bregzit", prvi randevu 1. oktobra

Francuski politički veteran i bivši komesar EU Mišel Barnije biće glavni pregovarač sa Velikom Britanijom o izlasku te zemlje iz Evropske unije.

Izvor: Beta

Sreda, 27.07.2016.

14:08

Imenovan pregovarač za
Ima iskustva: Barnije (levo), Žak Širak (sredina) i Gadafi (desno)

On je na Tviteru naveo da je počastvovan što je imenovan i najavio da će "prvi randevu sa ovim velikim izazovnim zadatkom imati 1. oktobra".

"Veoma mi je drago što je moj prijatelj Mišel Barnije prihvatio ovaj važan i izazovan zadatak. Želeo sam da taj posao obavlja jedan iskusni političar", navodi se u saopštenju šefa EK Žan-Kloda Junkera.

"Siguran sam da će on biti na visini ovog novog zadatka i da će nam pomoći da izgradimo novo partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom, nakon što ono napusti EU", istakao je Junker.

Kako je naveo šef EK, "Mišel je sjajan pregovarač sa velikim iskustvom u velikim pitanjima".

"On ima široku mrežu kontakata u prestonicama svih članica EU i u Evropskom paralmentu, što takođe smatram velikom vrednošću za ovu funkciju. Ima će pristup svim resursima Komisije i odgovaraće direktno meni. Imaćemo i redovne brifinge, pa će ceo tim i Komisija biti upoznati sa procesom", naveo je Junker.

Barnije je bivši komesar za finansijska pitanja (2010-2014). Bio je i potpredsednik Evropske komisije i šef francuske diplomatije (2004-2005).

Francuski zvaničnik će biti zadužen za pregovore s Velikom Britanijom u skladu sa članom 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju neke zemlje iz članstva EU.

Prem toj složenoj proceduri, koja se prvi put primenjuje, Velika Britanija prvo treba da aktivira član 50 posle čega EU i vlasti u Londonu započinju pregovore o izlasku iz EU.

Evropski lideri izrazili su želju da London što je pre moguće započne tu proceduru ali je nova britanska premijerka Tereza Mej već stavila do znanja da zahtev o islaku iz Unije neće biti podnet pre kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: