"Tražim invalida radi dogovora oko registracije auta"

Prilikom registracije automobila visina poreza na motore od preko 2.000 kubika gotovo je pet puta veća u odnosu na one ispod te zapremine.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

20:33

Foto: Thinkstock

Zbog toga, sve češće dolazi do zloupotreba osoba sa invaliditetom za dobijanje popusta za registrovanje vozila sa velikom kubikažom.

"Tražim invalida radi dogovora oko registracije automobila", samo je jedan od mnoštva oglasa kojim se izbegava plaćanje paprenih godišnjih taksi za registraciju.

Računica je jednostavna, za automobile s više od 3.000 kubika, starosti do pet godina, godišnja taksa iznosi čak 219 hiljada dinara. Invalidi su oslobođeni plaćanja svih tih dažbina, osim osiguranja i nalepnice, pa mesetari to koriste.

“To je naš propust, to je greška države, mi to možemo da sprečimo i mi to možemo da kontrolišemo. Znate, ima sličnih zloupotreba kad je u pitanju isplata penzija ili dečijih dodataka, pa nismo ukinuli dečiji dodatak ni isplatu penzija. Nećemo ukinuti sigurno ni ovo pravo, ali svakako da treba to bolje kontrolisati, to je u nadležnosti Ministarstva finansija“, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Takozvana legalna prevara funkcioniše tako što invalid u dogovoru s vlasnikom automobila ugovorom prenese vlasništvo na sebe, registruje ga uz olakšice i onda pravom vlasniku daje overeno ovlašćenje za vožnju, a ušteđenu razliku najčešće podele.

Potpredsednik Nacionalne asocijacije osoba sa invaliditetom Mihajlo Pajeviž kaže da problem može samo država da reši.

“Davanjem one potvrde u Republičkom fondu penzijskog ili vojnog osiguranja dobije se podatak da neko hoće da uveze automobil ili hoće da ga registruje. Ta potvrda bi sada trebalo biti dalje podložna proverama, da li je na tu osobu registrovano vozilo ili nije, da li je dato ovlašćenje ili nije dato ovlašćenje“, rekao je on.

Iz MUP-a Srbije navode da je adresa Ministarstvo finansija koje je predlagač Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, a koji se odnosi i na registraciju vozila kod osoba sa invaliditetom.

“Dokaze o ispunjenju uslova za oslobađanje od plaćanja troškova registracije vozila izdaje nadležna filijala Republičkog PIO fonda. Ti dokazi se podnose uz zahtev za registraciju vozila a na bazi priloženih dokaza Ministarstvo unutrašnjih poslova u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima vrši registraciju vozila ili odbija zahtev za registraciju vozila“, naveo je MUP.

Do eventualne promene zakona kojim bi se sprečile buduće zloupotrebe, vlasnici automobila koji voze na ovlašćenja lica sa invaliditetom moraju da strepe samo od smrti osobe koja je navodni vlasnik, jer takva vozila onda završavaju na policijskim parkinzima dok se ne završe ostavinske rasprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: