Dačić Kovaču: Povampirene ustaše u Srbu naslednici NDH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je da povampirene ustaše u Srbu naslednici NDH i Ante Pavelića.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

18:45

Dačić Kovaču: Povampirene ustaše u Srbu naslednici NDH
Foto: Tanjug

Dačić je izdao saopštenju povodom događaja u Srbu i izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača da protestna nota Srbije podseća na Miloševića.

“Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića“, rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić je naveo da u protestnoj noti Srbije nema lažnih citata, kako je Kovač naveo.

“Navedene su doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gde on propoveda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove optužnice biskupima gde kaže da je NDH najznametniji događaj u životu hrvatskog naroda“, saopštio je Dačić.

Dačić je dodao i da dok Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za Hrvatsku je vlast NDH “ostvarenje hrvatskog sna“.

“Pavelić je simbol herojstva, a sa njim i njegov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike“, zaključio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da protestna nota Srbije zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu predstavlja jeftin napad.

U mestu Srb u Lici obeležava se 75. godišnjica antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: