Udruženja: Tasovac obesmislio medijske reforme

Odluka ministra Tasovca da prepravi predloge komisije u konkursu za sufinansiranje medijskih projekata ugrožava medijske reforme, smatraju novinarska udruženja.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

15:57

Udruženja: Tasovac obesmislio medijske reforme
Foto: Tanjug

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju NUNS, ANEM, NDNV i Lokal presa, to je "čin ozbiljnog ugrožavanja i obesmišljavanja medijskih reformi u Srbiji".

"Dva stuba medijskih reformi, izlazak države iz medijskog vlasništva i sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja kroz stručne komisije, sada su se potpuno urušila", navodi se.

Udruženja navode da su tako državni mediji postali partijski, a ministar je legalizovao da novac medijima dodeljuju političari u skladu sa svojom nekontrolisanom voljom, a ne medijski stručnjaci.

"Na lokalnom nivou je i inače bilo ogromnih problema sa sprovođenjem konkursnog sufinansiranja i u prošloj i u ovoj godini. Ovom odlukom tehnički ministar je poslao poruku nižim nivoima vlasti da su medijski zakoni i stručne komisije samo ukras za međunarodnu zajednicu i šarena laža za domaću javnost i da se ne treba pridržavati njihovih odluka, što će, sigurni smo, biti dočekano sa velikim odobravanjem od strane lokalnih vlasti", navodi se u saopštenju.

Istu ocenu iznela je i Asocijacija onlajn medija (AOM), koja je navela da je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ozbiljno doveo u pitanje medijske reforme, zbog odluke da "po svom nahođenju izmeni predloge konkursnih komisija", sastavljenih od medijskih stručnjaka koje je sam odabrao

"Ovim činom je obesmislio sve što su prethodne dve godine, od donošenja zakona, i proteklih sedam godina borbe za nove medijske zakone, činili građani, novinarska i medijska udruženja, međunarodne organizacije i ministarstvo na čijem je čelu", naveo je AOM.

Ta asocijacija je ocenila da je stavom da je predlog konkursne komisije samo savetodavan a ne obavezujući, ministarstvo legalizovalo već uspostavljenu praksu da vlast na svim nivoima novac poreskih obveznika medijima dodeljuje "po svom nahođenju i političkim potrebama", a ne u skladu sa predlozima struke i definisanim javnim interesom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: