"Bez žurbe s preambulom o Kosovu, pogledajte Tursku"

Predsednik parlamentarnog Odbora za pravosuđe Petar Petrović ocenio je da ne treba žuriti sa izbacivanjem ustavne preambule o Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.07.2016.

10:48

Foto: Tanjug, arhiva

"Lično mislim da ne treba žuriti s tim, zato što je pitanje kako će ići redosled stvari sa prijemom Srbije u EU. Mi smo optimisti, ali to ne znači da će taj posao ići brzo", rekao je Petrović Tanjugu.

On se pozvao na primer Turske, koja već dugi niz godina pregovara o ulasku u EU, a još nije ni počela pripremu za promenu Ustava.

Kad je reč o pitanjima Državnog veća tužilaca i Saveta sudstva, koji bi u skladu sa pregovaračkim poglavljima 23 i 24 takođe trebalo da budu izmenjena, Petrović ističe da ni u tom pogledu ne vidi razloge zašto se na tome insistira.

"Kaže se da ne treba više da Narodna Skupština bira te organe. Ali, ko pažljivije čita Ustav Srbije, može da vidi da u današnjem sastavu Državnog veća tužilaca i Saveta sudstva većinu čine, i u jednom i u drugom organinu, ljudi koje su neposredno izabrala tužilaštva i sudovi, a po funkcijama su izabrani samo ministar pravde, predsednik Odbora za pravosuđe i po jedan predstavnik Pravnog fakulteta i Advokatske komore Srbije", rekao je Petrović.

"Njih Skupština samo proglašava, ne donosi nikakvu drugu odluku, osim one kako su izabrani od strane svojih kolega i ne vidim po čemu je tu u pitanju uticaj zakondavne i izvršne vlasti na rad tih organa", rekao je Petrović.

On tvrdi da u nekim zemljama, koje su visoko pozicionirane u EU, vlast, i ministar pravde i premijer i šef držzave, vrši maltene odlučujući uticaj na njihove tužioce.

"Pa se postavlja pitanje kako su tamo sudije i tužioci nezavisni, a kod nas nisu", rekao je Petrović i dodao da "ne brani po svaku cenu da ostane status kvo ali...".

Što se tiče smanjenja broja poslanika, a spominje se cifra od 150, stav je većine u Srbiji, kaže, da u ovom trenutku ne treba ići na smanjenje, ali dodaje da će se njegova stranka, Jedinstvena Srbija, prikloniti većini.

"I sa ovim brojem ima mnogo gradova i opština u Srbiji koji nemaju svoje predstavnike u najvišem zakonodavnom telu. Ako bi se broj poslanika smanjio na 150, ta mogucnost bi se drastično smanjila, pa ni velike celine u Srbiji ne bi imale svoje predstavnike u Skupštini", rekao je Petrović.

"Prema tome, postavlja se pitanje koliko će se tu uštedeti, ako se smanji broj poslasnika, i šta će se kvalitetno dobiti", zapitao se on.

Što se tiče izbora predsednika Republike, i ideja da se šef države, umesto na neposrednim izborima, nira u Skupštini Srbije, Petrović kaže da JS to ne smeta, ali da je njihov stav da, s obzirom na to da se i predsednici opština i gradonačelnici biraju neposredno, bi možda trebalo i predsednika i dalje isto tako birati:

"Da građanin na neki način zna za koga glasa i ko će mu biti predsednik Republike".

Ali, to je političko pitanje, zaključuje Petrović, o kome sigurno odlučujuću reč neće imati JS, ali će se i u tom pogledu prikloniti odluci većine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: