Deca u popravnom domu kao robijaši u Gvantanamu VIDEO

Australijski premijer Malkolm Turnbul naložio je istragu o zlostavljanju maloletnika u jednom kazneno-popravnom domu u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.07.2016.

13:09

Deca u popravnom domu kao robijaši u Gvantanamu VIDEO
Screenshot

Istraga je naložena nakon što je objavljen video snimak na kojem se vide scene torture koje, kako navode agencije, podsećaju na one iz Gvantanama gde su pritvoreni osumnjičeni za terorizam.

Snimci sigurnosnih kamera u tom centru koje je juče objavila televizija ABC pokazuju kako čuvari maltretiraju tinejdžere aboridžanskog porekla, bacaju im suzavac, skidaju ih gole i vezuju za stolice.

Ispostavilo se da su neki dečaci ostavljeni u jednoj ćeliji dve nedelje bez vode i dnevne svetlosti.

"Kao svi Australijanci i ja sam duboko šokiran i potrešen slikama zlostavljanja dece", rekao je Turnbul, prenosi Rojters.

On je rekao da će kraljevska komisija ispitati slučaj i predložio da se njime bave institucije u Australiji.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da su zvaničnici ignorisali dokaze o zlostavljanju u sistemu godinama.

Snimak je zabeležen u gradu Darvin u Severnoj Teritoriji između 2010. i 2015. godine, a lokalni zvaničnici negiraju da su ga ikad ranije videli.

"Odlučni smo da do kraja ispitamo dokle je išlo to zlostavljanje i da li je ono prikrivano", rekao je premijer.

On je rekao da se mora ispitati da li je reč o lokalno ograničenom slučaju, ili o kulturi u celom sistemu zavoda za sankcije u ovom regionu.

Severna teritorija ima najveću stopu maloletničke delikvencije u Australiji, a 97 odsto pritvorenih tinejdžera su Aboridžini.

UPOZORENJE: VIDEO SNIMAK JE UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: