Šarli, Bataklan, Nica, crkva - Francuska ponovo na udaru

Napad koji se dogodio u crkvi u francuskom mestu Sent Etjen du Ruvraj samo je jedan u nizu koji su se u prethodnoj deceniji dogodili u ovoj državi.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

12:49

Šarli, Bataklan, Nica, crkva - Francuska ponovo na udaru
Foto: Gettyimages

Iako za najnoviji napad još nije zvanično potvrđeno da li je u pitanju bio teroristički akt, Francuska je u pripavnosti još od napada u Parizu prošle godine, kao i napada u Nici prošle nedelje.

Dvojica muškaraca su ubila sveštenika nožem i držala nekoliko talaca u crkvi u mestu Sent Etjen du Ruvraj, pre nego što su ih ubili francuski specijalci.

Još od 2003. godine zabeležen je niz eksplozija za koje su okrivljeni pripadnici islamističkih grupa.

Tako je 2003. godine u Nici došlo do dve eksplozije, a godinu kasnije eksplozija se dogodila u ambasadi Indonezije u Parizu za koju je odgovornost preuzeo francuski Oružani islamski front.

2007. godine napadnuta su dvojica pripadnika španske civilne garde, a napadači su povezani sa grupom ETA.

Četiri osobe, uključujući i troje dece, ubijeno je u 2012. godine u jevrejskoj školi. Ubistvo je priznao Mohamed Merah koji je nekoliko dana pre toga ubio i dvojicu vojnika.

Svakako jedan od napada koji je izazvao najviše svetske pažnje bio je napad na “Šarli ebdo“ 7. januara 2015. godine. U redakciji satiričnog lista ubijeno je 12 osoba. Talačka kriza, kao i racije širom Pariza trajale su nekoliko dana, a u jednom supermarketu ubijene su još četiri osobe.

U junu prošle godine jedan čovek je ubijen, a dvoje je povređeno u terorističkom napadu na fabriku gasa na istoku Francuske blizu Grenobla.

13. novembra 2015. godine u seriji terorističkih napada u Parizu ubijeno je 130 osoba, a Islamska država je preuzela odgovornost za napade.

U napadu u Nici koji se dogodio 14. jula vozač kamiona usmrtio je vozilom 84 osobe, takođe je ID preuzela odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: