Netanijahu: Nadam se skorom sporazumu o pomoći SAD

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas da je Izrael zainteresovan za potpisivanje novog paketa vojne pomoći sa SAD što je moguće pre.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

00:35

Netanijahu: Nadam se skorom sporazumu o pomoći SAD
screenshot

Netanjahuov kabinet saopštio je da će vršilac dužnosti nacionalnog savetnika Jakob Nagel u nedelju otputovati u Vašington kako bi se sastao sa američkom koleginicom Suzan Rajs i dogovorio o konačnim detaljima sporazuma, prenose izraelski mediji.

Isti izvori navode da Netanjahu naginje ka odustajanju od većine svojih zahteva i planira da prihvati većinu američkih uslova za novi paket pomoći.

"Izrael pridaje veliku važnost svojoj sposobnosti da planira i da ima sigurnost u odnosu na vojnu pomoć koju prima od SAD", navodi se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da "Izrael zato nema interesa da se menja količina godišnje pomoći za narednu godinu, na osnovu postojećeg sporazuma, bez pristanka američke i izraelske vlade" i podseća da ta pomoć na osnovu postojećeg Memoranduma o razumevanju iznosi 3,1 milijardu dolara godišnje.

Izrael je o tome obavestio administraciju američkog predsednika Baraka Obame.

Pregovori između dve zemlje saveznice o novoj desetogodišnjoj pomoći od 2018. godine počeli su u novembru, a u maju su iskrsli problemi, jer je američka strana stavila do znanja da je njena ponuda konačna i da je na Izraelu da odluči da li će da potpiše dok je Obama predsednik SAD ili će da čeka novog predsednika koji će preuzeti funkciju u januaru 2017.

Netanjahu je ranije rekao da se nada zaključenju sporazuma za nekoliko nedelja, ali navodno nije zadovoljan predlogom SAD u odnosu na količinu i uslove koje američka administracija nameće, mada je odlučio da sporazum zaključi dok je Obama na čelu SAD.

Obamina administracija je Izraelu ponudila pojačani paket pomoći za jednu deceniju kako bi umanjila brige te zemlje oko nuklearnog sporazuma velikih sila sa Iranom.

Zvaničnici Bele kuće nisu komentarisali posetu izraelskog zvaničnika, ali su rekli da su dve strane u redovnim kontaktima u pokušaju finalizovanja sporazuma, navodi Asošiejted pres.

Prema navodima izraelskih medija, pomoć bi mogla da poraste na ukupno 40 milijardi dolara za taj period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: