Mej u Severnoj Irskoj, suočena s pretnjama protiv Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej danas će posetiti Severnu Irsku gde će razgovarati o posledicama glasanja Britanaca za izlazak iz EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

11:17

Mej u Severnoj Irskoj, suočena s pretnjama protiv Bregzita
Foto: Gettyimages

Ona će govoriti i o tome šta će Bregzit značiti za granicu te pokrajine sa Irskom.

Istovremeno, koalicija severnoirskih političara i boraca za ljudska prava zapretila je danas zakonskim osporavanjem bilo kakvog poteza britanske vlade u cilju izlaska iz EU ukoliko mirovni proces Severne Irske ne bude zaštićen, prenosi Rojters.

Odluka koji su Britanci doneli na referendumu 23. juna o istupanju iz 28-članog bloka pokrenula je i pitanja o budućnosti otvorenih granica između Severne Irske i Irske Republike, koja će postati jedina kopnena granica Britanije sa Unijom.

Severna Irska je sa 56 odsto glasova glasala za ostanak u EU, podseća britanska agencija.

Mej, koja danas boravi u prvoj poseti Belfastu otkako je ranije ovog meseca postala premijerka, sastaće se sa liderkom Severne Irske Arlen Foster.

Mej je, uoči posete, poručila da će Bregzit ići na ruku svakom delu Ujedinjenog Kraljevstva i da će sarađivati po tom pitanju sa svim severnoirskim političkim strankama.

"Jasno sam rekla da ćemo izlazak Britanije iz EU učiniti uspešnim. To znači da Bregzit mora da bude od koristi i Severnoj Irskoj, uključujući u vezi sa granicom sa Republikom", saopštila je britanska premijerka.

Mej će se sastati i sa potpredsednikom pokrajinske vlade Martinom Mekginisom, koji je tražio referendum o otcepljenju Severne Irske od Britanije, što britanska vlada odbacuje.

"Reći ću veoma jasno da je narod Severne Irske doneo demokratsku odluku na referendumu da želi budućnost u Evropi i to se mora poštovati. Britanska vlada, koja je izgleda rešena da izađe iz Evrope, mora da uzme u obzir posebne okolnosti koje postoje ovde na severu", rekao je Mekginis danas irskoj državnoj televiziji RTE.

Lideri severno i južno od irske granice žele da obezbede nastavak slobodnog protoka ljudi i robe, kao i višedecenijskog slobodnog putovanja i trgovine preko Irskog mora, navodi britanska agencija.

Uoči posete Tereze Mej, visoki severnoirski političari upozorili su da bi izlazak Britanije mogao da potkopa pokrajinski mirovni sporazum iz 1998. tako što bi se mogla ponovo uvesti granica sa Republikom Irskom i potkopale pravne osnove tog sporazuma, koji se poziva na EU.

Taj mirovni sporazum okončao je tridesetogodišnje sukobe između katoličkih nacionalista koji su želeli ujedinjenu Irsku i protestantskih unionista koji su nastojali da Severna Irska ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: