Tahiri: Srbija da izbaci Kosovo iz svog Ustava

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri smatra da se odnosi Prištine i Beograda ne mogu normalizovati uz postojeći Ustav Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2016.

18:33

Default images

Prema sadašnjem Ustavu Srbije Kosovo je deo njene teritorije.

"Osim uslova za dobrosusedske odnose, Srbija takođe ima i Poglavlje 35 koje je obavezuje za tako nešto. U tom smislu, važno je da se postigne jedan sporazum koji će biti pravno obavezujući u predstojećim fazama, a za početak, tražili smo da je vreme da Srbija iz svog Ustava, dakle iz preambule, izbaci Kosovo", rekla je Tahiri za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kada je moguće da se to desi ona je rekla da „što se više približavamo EU, do toga će doći, ali ono što je sada sigurno jeste da Srbija ne može da postane deo EU bez priznanja Kosova", istakla je ona.

Ona je ponovila da Srbija ne može da postane članica EU a da ne prizna nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: