Hrvatska uputila protestnu notu SRB zbog izjava o Stepincu

Ministarstvo spoljnih Hrvatske uputilo je protestnu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srpskih funkcionera o poništenju presude Alojziju Stepincu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

19:21

Hrvatska uputila protestnu notu SRB zbog izjava o Stepincu
Foto: Thinsktock

Hrvatsko ministarstvo smatra da se izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića i mandatara Aleksandra Vučiča „na neprimeren i revizionistički način ocenjuju Hrvatska i delovanje njenih institucija, što predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja susedne zemlje“, prenela je agencija Hina.

Agencija navodi da MVEP smatra da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrednosti i priključenja evropskoj porodici.

Takođe se pozivaju srpski zvaničnici da svoj diskurs usmere ka jačanju dobrosusedskih odnosa i da se, kako navodi Hina, umesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama i istorijskim revizijama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dve zemlje.

U tom kontekstu prenosi se izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dela čovečanstva".

Hina navodi i izjavu Aleksandra Vučića o tome da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da će uvek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Stepincu više govori o Hrvatskoj, nego o Srbiji.

Zagrebački Županijski sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom je 1946. bio osuđen zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu nakon kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ.

Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: