"Evropa neće moći da reši probleme bez drugih igrača"

Evropa je zbunjena velikim događajima koji su se desili, a njena birokratija je glomazna za brzu reakciju, kaže Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

17:05

Foto: B92

Kako je rekao u Kažiprstu, u ovom trenutku je Evropi najmanje potrebna panika, a problemu terorizma bi trebalo pristupiti politički, a ne bezbednosno.

"Evropa je zatečena tim problemom, nije joj lako, iznenadio je i bregzit i zato cela EU još uvek traži model za adekvatno reagovanje. Međutim, u Briselu je teško donositi odluke"; kaže on.

Gost Kažiprsta poredi Evropsku uniju sa I. T. vanzemaljcem

"Ni odluke malog formata nije lako doneti, a kamoli velike. Evropa izgleda kao I. T. jer ima veliku glavu i birokratiju, a malo telo koje rešava probleme. Ne bi trebalo da dramatizujemo, ali ulazimo u vreme u kome se odlučuje o sudbini EU kao intitucionalne tvorevine. Ona se svakako neće raspasti sutra, ali bi trebalo da razmišljamo o onome što sledi", kaže Cvetićanin.

On upozorava da Evropa ne bi trebalo ta droši suviše energije za razvod od Britanije, kao i da ne bi smela da dozvoli paniku i nervozu među svojim građanima.

"Najgore bi bilo da se stvori toliko veliki kulturološki zid između hrišćana i muslimana, odnosno dva dela Evrope, stare i nove. Potrebno je zaustaviti svaku paniku i reći građanima da su bezbedni i sigurni", kaže Cvetićanin.

Kako je naveo, ključno je rešavati politički problem na Bliskom istoku.

"Treći stub Evropske unije je ključan, a to je zajednička bezbednosna i spoljna politika, koja nikada nije bila podeljena kao sada. Evropa verovatno taj problem neće moći da reši bez drugih velikih igrača, pre svega Rusije, ali uz poštovanje partnerskih odnosa sa SAD", kaže Cvetićanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: