Prvi miting jedinstva, vlast i opozicija osuđuju puč /FOTO

Desetine hiljada pristalica turske opozicione grupe, kojima su se pridružili i članovi vladajuće stranke, okupilo se u Istanbulu u znak osude pokušaja puča.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.07.2016.

20:45

Prvi miting jedinstva, vlast i opozicija osuđuju puč /FOTO
Foto: Tanjug

Reč je o prvom mitingu jedinstva u osudi pokušaja udara protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javlja AP.

Istanbulski trg Taksim pretvoren je u "more crvenih nacionalnih zastava na skupu koji je nazvan festivalom demokratije", navodi AFP.

Demonstranti su se okupili na mitingu koji je sazvala najveća opoziciona sekularna stranka levog centra Republikanska narodna partija, a da bi se iskazalo patriotosko jedinstvo, skupu se priključila i Erdoganova konzervativno islamska partija Pravde i razvoja (AKP).

Oko trga su podignute čelične ograde kako bi se zaštitili učesnici mitinga, koji su u ograđeni prostor ušli kroz bezbednosne kontrolne punktove, noseći postere sa natpisima "NE pučevima" i "Stojimo uz republiku i demokratiju".

"Pokušaj puča je učinjen protiv naše demokratske, sekularne, socijalne države, koja ima vladavinu prava", rekao je u obraćanju okupljenima predsednik Republikanske narodne partije Kemal Kilidždaroglu.

On je istakao da je usred nereda "parlament ostao ponosan, kao i Turska, poslanici, ljudi na trgu Taksim, i demokratija je pobedila".

Uprkos dubokim političkim podelama u Turskoj, opozicionim demonstrantima pridružio se gradonačelnik Istanbula i drugi lideri vladajuće stranke kako bi osudili mešanje vojske u politiku.

Jedan zvaničnik AKP je nešto ranije rekao da će ta partija preduzeti mere da spreči bilo kakve probleme sa pristalicama opozicije, naglašavajući "da nastoje da ovakve skupove pretvore u mogućnost za nacionalno jedinstvo i zajednički festival proslave demokratije".

Premijer Binali Jildirim poručio je danas putem Tvitera da je Turska "zemlja Turaka, Kurda, Aleva" i da su se pristalice velikih opozicionih stranaka "ujedinile i očitale potrebnu lekciju pučistima".
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: