Forbs: Rusija poremetila planove NATO na Crnom moru

RUS je uložila dosta napora da ojača poziciju na Crnom moru i time je ostvarila uspeh,naročito ako se uzme u obzir što je poremetila planove NATO, piše „Forbs“.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

17:40

Forbs: Rusija poremetila planove NATO na Crnom moru
Foto: Thinkstock

U poslednje vreme SAD sve češće sarađuju sa zemljama Crnomorskog regiona nudeći im kooperaciju u sprovođenju vojno-morskih vežbi, kao i pregovore o saradnji u proizvodnji odbrambenih kapaciteta.

Vašington to objašnjava time da je državama koje se graniče sa Rusijom neophodna zaštita od potencijalne „pretnje“ od strane Moskve, piše list.

Istovremeno, Zapad veoma dobro zna da je Rusija u proteklih sto godina na Crno more gledala kao na jedan od najvažnijih regiona koji je garant sopstvene bezbednosti, kao i da za tako nešto ima istorijske i strateške argumente.

Iz tog razloga uopšte se ne treba čuditi što Moskva ulaže tolike napore kako bi vratila staru slavu svojoj floti, ističe autor članka.

Nakon toga se Krim vratio u sastav Rusije, a Moskva je na taj način zatvorila Crno more.

Sposobnosti ruske mornarice omogućavaju Rusiji da ograniče kretanje SAD i NATO-a u Crnom moru, ali i da primora Vašington da uveliča rashode kada je reč o vojnoj industriji.

Čak i najmanji ruski patrolni brodovi mogu da predstave veliku pretnju jer koriste najnovije krstareće rakete „Kalibar“, kao i municiju za precizno navođenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: