"Gulenova mreža opasnija od Al Kaide i Islamske države"

Fetulah Gulen kojeg turske vlasti optužuju za organizovanje puča, poseduje mrežu opasniju od Al Kaide i ID, izjavio je turski ministar za evropska pitanja.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 23.07.2016.

23:35

Foto: GettyImages

"Jasno treba reći da je vođa terorističke organizacije Gilen osoba opasnija od Osame bin Ladena", vođe Al Kaide koji je ubijen 2011. godine, rekao je Omar Čelik i dodao da je Bin Laden upućivao direktne pretnje, dok se Gilen "krije iza lepog ponašanja i tolerancije", ali predvodi "najopasniju terorističku organizaciju".

Gilen, nekada saveznik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji je kasnije postao njegov protivnik i otišao u SAD, optužen je da je organizovao puč 15. jula.Propovednik predvodi mrežu škola i nevladinih organizacija "Hizmet" koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

"Suočavamo se s organizacijom opasnijom od Islamske države, koja direktno napada, dok Gilenova organizacija uništava državu iznutra, cilja na državnu strukturu i demokratske institucije", ocenio je Čelik.

Gilen je odbacio optužbe Ankare da je umešan u propali puč i zatražio od SAD da odbiju turski zahtev za njegovo izručenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: