"Ovo je tajni plan - oborili ruski avion, pa hteli puč"

Potpredsednik turske vlade Mehmet Šimšek izjavio je da su piloti koji su oborili ruski avion na granici sa Sirijom umešani u nedavni propali puč u Turskoj.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2016.

20:44

Foto: GettyImages

"Želim da razjasnim ruskoj javnosti da su piloti koji su oborili ruski Su-24, kasnije učestvovali u pokušaj puča. Suočavamo se s određenim tajnim planom", rekao je Šimšek na margini sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja Grupe 20 (G 20) koji se održava u kineskom gradu Čengdu.

Šimšek je rekao da odluka o obaranju aviona nije bila politički motivisana i izrazio nadu da će odnosi između Rusije i Turske biti odnosi "oslobođeni od straha".

Tenzije između Turske i Rusije su se pojačale u novembru prošle godine kada je Turska oborila ruski avion na granici sa Sirijom.

Tursko-ruski odnosi su se nedavno poboljšali pošto je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uputio izvinjenje Rusiji zbog obaranja aviona, a Moskva je svojim agencijama ponovo odobrila organizovanje turističkih putovanja u Tursku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: