Pilot nestalog MH370 kod kuće vežbao rutu kobnog leta

List „Njujork“ došao je u posed poverljivih dokumenata iz istrage malezijske policije o nestanku aviona na letu MH370.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2016.

19:26

Pilot nestalog MH370 kod kuće vežbao rutu kobnog leta
Foto: GettyImages

Ti dokumenti pokazuju da je pilot aviona Zahari Ahmad Šah izveo simulirani let duboko u udaljene delove Indijskog okeana manje od mesec dana pre nego što je MH370 nestao pod nerazjašnjenim okolnostima.

Dakle, maltene je izveo sličnu stvar kao i mesec dana kasnije kada je avion nestao.

To otkriće, koje Malezija nije navela u javnom izveštaju o istrazi nesreće, kako navode, najsnažniji je dokaz do sada da je Zahari imao u planu da obori avion i da je sve bilo isplanirano.

Kako navode, koristio je složeni simulator leta napravljen kod kuće, sa ucrtanim letom preko moreuza Malaka, sve do udaljenih područja na jugu Indijskog okeana.

Maleziijski "boing 777" nestao je iz neutvrđenih razlova 8. marta 2014. godine, na putu iz Kuala Lumpura za Peking, sa 239 putnika i članova posade, uglavnom kineskih državljana.

To je do danas je ostalo jedna od najvećih misterija u istoriji avijacije.

Zahari je bio glavni osumnjičeni, ali do sada nije bilo dokaza koji bi ga okrivili za nesreću. Međutim, novi dokazi ukazuju na to da su malezijski zvaničnici potisli najmanje jednu bitnu činjenicu oko nestanka aviona, navodi list “Njujork”.

Prema dokumentu do kojeg su došli FBI je uspeo da dođe do izbrisanih podatke sa jednog od simulatora u Zaharijevom stanu.

"Otkrili smo putanju leta koja vodi do južnog Indijskog okeana, među mnogim drugim putanjama u simulatoru leta, koja bi mogla da nas interesuje", piše u dokumentu.

Iako su putanje slične, krajnja tačka simuliranog leta je oko 1.450 km udaljena od mesta gde se veruje da se avion srušio.

Istraga je obuvatila i nepotvrđene izveštaje da je Zahari, pristalica opozicije, bio uznemiren zbog zatvorske kazne dosuđene neposredno pred let opozicionom lideru, kao i mogućnost da je imao samoubilačke sklonosti zbog privatnih problema. Njegovi rođaci i prijatelji odlučno odbacuju takvu mogućnost.

Ministri Malezije, Kine i Australije objavili su da će nakon završetka trenutne pretrage biti obustavljeni dalji pokušaji da se pronađe avion. Do sada je pretraženo 42.000 kvadratnih kilometara, što je koštalo oko 130 miliona dolara, a ostalo je da se pretraži još 4.000 kvadratnih kilometara.

“Moram da naglasim da ovo ne znači da odustajemo od potrage za MH370”, rekao je malezijski ministar transporta Liju Tiong Lai.

Inače, poslednjih meseci pronađen je niz delova aviona za koje se veruje da pripadaju MH370.

“Činjenica da je Zahari izgleda vežbao let dok nije ostao bez goriva iznad udaljenog dela Indijskog okeana ukazuje na to da je trenutna istraga ide u pravom smeru i da bi još jedna godina potrage možda bila dobra investicija”, navodi list “Njujork” u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: