Obeleženo 17 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca

U Starom Grackom kod Lipljana je parastosom, koji je služio paroh lipljanski Srđan Stanković, obeleženo 17 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca iz ovog sela.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.07.2016.

15:53

Obeleženo 17 godina od ubistva 14  srpskih žetelaca

Oni su ubijeni dok su na njivi dok su sakupljali letinu.

Parastosu su prisustvovali članovi porodica stradalih, predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Srbi iz kosovskih institucija i drugi koji su ponovili zahtev da se odgovorni za ovaj zločin izvedu pred lice pravde i izrazili očekivanje da će se ovim pitanjem baviti Specijalni sud za ratne zločine.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je da nerasvetljavanje slučaja ubistvba 14 srpskih žetelaca iz Starog Gracka prepreka na putu pomirenja i da se nada da će radom Specijalnog suda za ratne zločine istina o zločinu u Starom Gracku biti rasvetljena i odgovorni kažnjeni.

Jevtić je naglasio da bi istina makar malo umanjila bol porodica stradalih i da je obaveza da se meštanima Starog Gracka pomogne da ostanu jer će, kako je objasnio, opstanak Srba u ovom selu biti pobeda nad ciljem ubica žetelaca koji su želeli da proteraju Srbe iz ovog sela.

Jevtić je apelovao na sve koji znaju ko su ubice da sarađuju sa nadležnim institucijama kako bi odgovorni što pre bili izvedeni pred lice pravde i procesuirani.

"Najveću nadu polažemo u Specijalni sud, očekujemo da taj sud uradi ono što je trebalo da uradi Euleks i neke druge organizacije koje zu zadužene za pravdu", kazao je Jevtić.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović izjavio je da je nedelo koje je počinjeno u Starom Gracku ogromno, da neće biti zaboravljeno i da je želja Srba za pravdom sa vremenom sve veća, podsetivši da su i prošle godine zatražili - samo pravdu.

"Prošlo je godinu dana od tada i čine se da smo korak bliže toj dugoocekivanoj pravdi imajući u vidu da se očekuje skori početak rada Suda za zločine koje je počinila teroristička OVK. Izgleda da polako sazreva svest u međunarodnoj zajednici da su zločini počinjeni nad Srbima na KiM toliki da se nemogu više ignorisati", rekao je Jović.

On je naglasio da se zločini nad Srbima ne mogu ignorisati jer opterećuju i prošlost i sadašnjoj ali i budućnost i da je nemoguć suživot, normalizacija i pomirenje dok se negiraju zločini poput ovog koji je počinjen u Starom Gracku.

"Nemoguća je normalizacija dok nenormalni šetaju ovom zemljom, žedni srpske krvi, kažem nenormalni jer normalan čovek ne može počiniti masakr kakav je počinjen nad vašim rođacima i komšijama ovde u Starom Gracku", rekao je Jović okupljenima na parastosu.

On je meštanima ovog sela rekao da će na svakom mestu tražiti pravdu, sve dok pravda ne bude zadovoljena i dok poslednji ubica i njihovi nalogodavci ne budu u zatvoru, poručivši i Albancima da se iskreno žali i za njihovim nevino nastradalim žrtvama.

"Želimo da sa komšijama Albancima živimo u miru i da pokušamo da izgradimo bolju budućnost za sve ljude dobre volje, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, želimo da verujemo i da većina Albanaca na KiM to isto želi,”- rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM.

Ispred Udruženja porodica stradalih Srba Nataša Ssćepanović zatražila je odgovor na jedno pitanje: “Ko su ubice srpskih žetelaca?”.

Šćepanović je podsetila da se Euleks godinama ne oglašava povodom istrage ovog slučaja a da porodice iznose nove detalje tvrdeći da se istina namerno prikriva.

Zapitala je kako krenuiti napred ako ratni zločinci i odgovorni za egzodus više stotina ljudi i hiljade ubijenih i kidnapovanih nisu privedeni licu pravde.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da treba nastaviti da se traga za istinom o ovom zločinu i da će to raditi dok istina i pravda ne budu zadovoljeni, odnosno dok ne budu pronađeni oni koji su počinili strašan zločin.

Nadamo se da će se nerazumni urazumiti i pronaći ove koji su počinili ovaj i monoge druge zločine, rekao je Stojanović naglasivši da ako se želi sa Srbima graditi budućnost onda se moraju kazniti odgovorni za zločin u Starom Gracku.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Slučaj, do danas nije rešen, iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, uhapšen još 2007. godine.

Bitići je, ipak, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: