"Ukidanje presude Stepincu ne znači i da nije kriv"

Hrvatski istoričar i profesor Hrvoje Klasić ocenio je da ukidanje presude protiv kardinala Alojzija Stepnica ne znači da je kardinal proglašen nevinim.

Izvor: Beta

Subota, 23.07.2016.

10:33

Klasić je za podgorički portal "Antena M" naveo da sud u Zagrebu nije ulazio u ocenu toga da li je Stepinac kriv ili nije, već je sudsko veće ukinulo presudu, jer je utvrdilo da je tokom suđenja hrvatskom kardinalu kršena pravna procedura.

"Sudsko veće u Zagrebu nije istraživalo da li je Stepinac kriv i šta je učinio. Samo se bavilo sudskom procedurom iz 1946. jer je utvrdeno da je kršena pravna procedura i da se zato ukida presuda. To znači da Stepinac nije kriv, ali to ne znači da je proglašen nevinim jer nije ponovljen sudski proces", saopštio je Klasić.

Presuda suda došla je u trenutku kada je zaustavljen proces kanonizacije Stepinca za sveca, jer je Vatikan formirao katoličko-pravoslavnu komisiju koja treba da utvrdi kako se Stepinac ponašao za vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Klasić, međutim smatra da ova odluka suda u Zagrebu, niti rad mešovite komisije ne mogu uticati na proces kanonizacije i proglašenje Alojzija Stepinca za sveca.

"Ni Pravoslavna crkva, niti mi istoričari, nemamo nikakvog uticaja na to da li će Stepinac biti proglašen svecem ili ne, jer ja koliko sam čuo odluka je već doneta. Bilo kakav nalaz mešovite komisije, a kamoli ovo proglašavanje, neće uticati na proces proglašenja Stepinca svecem", zaključio je hrvatski istoričar.

Kontroverzna je uloga hrvatskog kardinala tokom Drugog svetskog rata, njegova saradnja sa NDH Ante Pavelića, odnos prema Srbima i ratnim zločinima u logoru u Jasenovcu.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osuđen je 1946. zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ.

Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: