"Tri meseca vanrednog stanja premalo za čistku"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nagovestio je da tri meseca, možda neće biti dovoljno za čistku odgovornih za prošlonedeljni neuspeli vojni puč.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

14:05

Foto: Gettyimages

Erdogan je rekao Rojtersu da ne postoje prepreke za produženje vanrednog stanja, koji je stupio na snagu juče, jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu, a potom dobio i potvrdu parlamenta.

U periodu vanrednog stanja vlada može da donosi posebne dekrete i drži osumnjičene duže u pritvoru bez suđenje, preneo je Blumberg.

Turski vicepremijer Nuretin Čanikli je izjavio da je produžavanje pritvorskog perioda jedini način da se razbije mreža pristalica imama Fetulaha Gulena, kog vlasti optužuju za organizovanje puča.

"Ta grupa je puštala korenje u Turskoj 40 godina. Biće potrebno još 20 godina da se raščisti. Ne možemo da priuštimo da čekamo tako dugo", rekao je Čanikli.

Neki drugi ministri, međutim, smatraju da neće biti potrebno da vanredno stanje traje tri meseca.

Ministar ekonomije Nihat Zejbekči misli da će vanredno stanje biti ukinuto u roku od 40 dana.

Erdogan je za britansku agenciju rekao i da je bilo značajnih obaveštajnih propusta uoči pokušaja puča, kao i da će oružane snage biti brzo prestrukturirane.

Kazao je takođe da će pokret Gulena, koji živi u egzilu u SAD, biti tretiran kao "još jedna separatistička teroristička organizacija", povlačeći paralelu sa borbom države protiv kurdskih ekstremista tokom prošle tri decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: