Linta: Jasna poruka da je NDH bila volja hrvatskog naroda

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je poništavanje presude Alojziju Stepincu.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

15:33

Linta: Jasna poruka da je NDH bila volja hrvatskog naroda
Foto: Tanjug

On je ocenio da je poništenje presude kao i pokušajem njegove kanonizacije, "Hrvatska šalje jasnu poruku da je zločinačka NDH bila istinska volja hrvatskog naroda za svojom državom a da su ustaše bile borci za hrvatsku slobodu a ne najveća ljaga i sramota u hrvatskoj istoriji".

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da poništavanjem presude Alojziju Stepincu, "Izjave hrvatskih zvaničnika da je današnja Hrvatska naslednica ZAVNOH-ovske Hrvatske su obična propaganda za međunarodnu zajednicu", ističe Linta.

"Brojne činjenice nepobitno pokazuju da je Alojzije Stepinac zločinac jer je aktivno učestvovao u stvaranju fašističke NDH, jer se zakleo na vernost i podršku Pavelićevom režimu, jer je bio inicijator prekrštavanja pravoslavnih Srba i jer nikad nije protestovao protiv osnivanja Jasenovca i drugih koncentacionih logora za Srbe, Jevreje i Rome", ističe se u pisanoj izjavi Linte.

On dodaje da je Stepinac sve vreme znao za pokolje, i uprkos povremenim protestima, nikada nije dovodio u pitanje podršku zločinačkoj NDH.

"Važno je naglasiti da je Stepinac još pre aprila 1941. godine bio veoma negativan prema Srbima i pravoslavlju i da je održavao veze sa brojnim ustaškim prvacima u Zagrebu na čelu sa Milom Budakom", dodaje Linta.

On smatra da zbog nespremnosti hrvatskog naroda da jasno osudi genocid nad Srbima u zloglasnoj NDH i aktivnu ulogu Stepinca u pripremi, sprovođenju i opravdanju genocida, ne postoji nikakva mogućnost uspostave međusobnog povjerenja i pomirenja između Srba i Hrvata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: