Porodične tragedije alarm za legalizaciju oružja

Ministarstvo unutrašnjih poslova od prvog jula do prvog novembra sprovodi akciju legalizacije oružja.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

20:25

Porodične tragedije alarm za legalizaciju oružja
Foto: Thinkstock

To znači da građani mogu da predaju sve vrste oružja i municije najbližoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj stanici bez dokazivanja porekla oružja i municije i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja.

Porodične tragedije i masovna ubistva u poslednjih nekoliko meseci nikoga u Srbiji nisu ostavili ravnodušnim. Statistike pokazuju da se u tim krivičnim delima uglavnom korisi oružje koje nije registrovano, odnosno koje je u ilegalnom posedu.

“Iz tih razloga upravo MUP apeluje na građane da predAju oružje koje drže u nelegalnom posedu i naravno da predaju na bezbedan način, a jedan od načina jeste i da mogu da pozovu policiju , policijski službenici će doći na adresu, da preuzmu oružje“, navela je Zorica Lončar Kasalica iz MUP-a. Od prvog jula predato je oko sto komada različitog naoružanja, više od 72 bombe i minsko eksplozivnih sredstava i 7700 komada municije različitog kalibra. To su bolji rezultati, barem u prvom periodu u odnosu na prošlu legalizaciju.

“Legalizacija oružja jeste prilika koju je dao MUP građanima da bez dokazivanja porekla oružja i bez krivične odgovornosti predaju oružje koje drže u ilegalnom posedu, ili da zatraže njegovu legalizaciju , odnosno registraciju oružja. I do sada , od 1. jula je podneto 27 zahteva za registraciju oružja i već je odobreno za 14 komada, odnosno 14 vlasnika je registrovalo nelegalno oružje“, navela je ona.

MUP je ovakve akcije legalizacije sprovodio 5 puta do 2007 godine. Od tada legalizacija na ovaj način nije rađena, da bi , iz preventivnih razloga, bila sprovedena dva puta u poslednje dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: