Šta sadrži turski zakon o vanrednom stanju?

Zakon o vanrednom stanju koji je u Turskoj na snazi od 1983, u izvesnoj meri je zastareo.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.07.2016.

00:49

Šta sadrži turski zakon o vanrednom stanju?
Foto: Gettyimages

Zbog toga se ne može sa sigurnošću proceniti kako će biti primenjen sada, kada je predsednik Tajip Redžep Erdogan proglasio tromesečno varedno stanje zbog prošlonedeljnog pokušaja puča, javlja atinski Radio SKAI.

Važna odredba tog zakona je što otvara put za vladavinu predsedničkim dekretima.

Zakonom je predviđeno da se vanredno stanje proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, privrednih kriza i "u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog, prvo: ozbiljnih nagoveštaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratrskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili temeljnih prava i sloboda, i, drugo: u slučaju nasilnih incidenata".

Po tom zakonu, Ministarski savet, uzimajući u obzir mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost, na zasedanju pod predsedavanjem predsednika Republike proglašava vanredno stanje na delu teritorije ili u celoj zemlji za period ne duži od šest meseci.

Trajanje vanrednog stanja može da produži Skupština Turske, što je i činila od 1987, kada je vanredno stanglašeno na jugoistoku Turske, a to vanredno stanje je važilo do 2002. godine.

Po Zakonu o vanrednom stanju, mogu se ograničiti ili zabraniti saobraćaj, okupljanje, kretanje na nekim mestima ili u neko vreme, može se narediti pretresanje lica, vozila i plenidba predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom, može se građanima narediti da stalno nose lične karte.

Može se zabraniti štampanje i distribucija novina, časopisa i drugog štampanog materijala, uvesti kontrola svih oblika štampanih i audio-vizulenih medija, kao i pozorišnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem vanrednog stanja, po zakonu o tome, ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsedničkih dekreta.

Nadzor nad merama koje se sprovode tokom vanrednog stanja je u nadležnosti Kabineta premijera ili ministarstva koje premijer ovlasti za to, a osniva se i koordinaciono telo u kojem su nadležna ministarstva, preneo je Radio SKAI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: