Tači: Nemoguć beskonačni dijalog o tehničkim pitanjima

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je za Radio Slobodna Evropa, da je nemoguće da Priština i Beograd beskonačno vode dijalog samo o tehničkim pitanjima.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

16:44

Tači: Nemoguć beskonačni dijalog o tehničkim pitanjima
Foto: Gettyimages

Tači je istakao važnost implementacije svih postignutih sprazuma, ali i postizanja jednog većeg sporazuma koji bi podrazumevao pomirenje naroda.

Govoreći o zastoju u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, on je naveo da kosovske institucije imaju obavezu da u potpunosti poštuju odluku Ustavnog suda po tom pitanju.

"Želim da verujem da će i Vlada Kosova u bliskoj budućnosti objaviti u javnosti formiranje Upravljačke grupe za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja neće imati ni zakonodavni ni izvršni karakter, već koja će biti u skladu sa lokalnom samoupravom evropskih standarda, radi međusobne saradnje izmedu opština", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, osnivanjem ove grupe i radom na formiranju Zajednice, Srbija se istovremeno obavezuje na sprovođenje tri pitanja koja su u zastoju, posebno onih koji se tiču mosta na Ibru, energetike i ostalih.

Prema Tačijevim rečima, sav potencijal treba koncentrisati na implementaciju sporazuma, ali je potrebno i proširiti dijalog, jer je "nemoguće da dijalog o tehničkim pitanjima traje beskonačno".

"Podržavam jače političko angažovanje, posredstvom EU uz podršku SAD, na jednom širem okviru političkog dijaloga koji podrazumeva dobre odnose između Kosova i Srbije, pomirenje naših država i naroda, i saradnju u evropskom duhu", rekao je Tači.

On kaže da bi bilo od interesa da se radi na postizanju jednog obuhvatnog političkog sporazuma koji bi podrazumevao pomirenje i saradnju između Beograda i Prištine.

"To će se desiti pre ili kasnije", smatra Tači.

On je u intervjuu za RSE govorio i o demarkaciji, kako kaže, granične linije između Kosova i Crne Gore, i naveo da će javna rasprava o tome početkom avgusta biti od važnosti za proces ratifikacije ovog sporazuma.

Prema njegovim rečima, na Kosovu je danas stvoreno pogodnije okruženje ispunjeno nadom i optimizmom da se pitanje demarkacije neće politizovati, već da će se postići jedinstven stav celog političkog spektra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: