Pobjeda: Sve veća sandžaklizacija na severu Crne Gore

U opštini Rožaje u severnom delu Crne Gore sve je više vehabističkih i drugih oblika obrazovanja islamskih vernika, piše podgorički list "Pobjeda“.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

10:38

Default images
Foto: Thinkstock

"Ni za jednu od 'institucija', niti je tražen, niti je dobijen bilo kakav zvaničan dokumenat, odobrenje ili dozvola', navedeno je u "Pobjedi“.

Prema navodima lista, na delu je "sandžaklizacija" tog dela države, što, kako se objašnjava, podrazumeva i "sve otvorenije pokušaje radikalizovanja odnosa unutar populacije muslimanske veroispovesti, unošenje razdora u narod, na kraju, i obezvređivanje referendumske odluke za koju se izjasnilo više od 95 odsto ovdašnjih Bošnjaka, odnosno Muslimana".

List je naveo i da su na udaru, pored Islamske zajednice i sve političke stranke i partije, pa i deo nevladinih organizacija koje pretežno čine građani islamske veroispovesti.

"Taj deo Crne Gore, takođe, posećuje sve veći broj misioanara Kurana, drže se predavanja i seminari. U Rožajama postoji ženska Medresa, kao provokativan odgovor na svojevrsnu reformu verskog obrazovnog sistema. I sve to apsolutno izvan i nasuprot obrazovnog i vaspitnog sistema Islamske zajednice u Crnoj Gori, njenih organa, ali i ustanova i institucija i bez obzira na sporazum IZ i crnogorske države", piše list.

Navedeno je i da nije beznačajan broj zvaničnika i uglednika koji te i slične pojave smatraju poželjnim bogatstvom različitosti, pa i svedočanstvom demokratičnosti mlade crnogorske države.

"Novopazarski inspiratori procesa 'sandžaklizacije' koju je doskoro predvodio bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, našli su u rožajskom hafizu Abdurahmanu efendiji Kujeviću veoma pouzdanog 'izaslanika' za Crnu Goru, a u bivšem potpredsedniku Bošnjačke stranke Hazbiji Kalaču, revnosnog izvršitelja političkih zadataka", navela je Pobjeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: