Šta Rusi misle o pokušaju puča u Turskoj / VIDEO

Pokušaj vojnog udara u Turskoj u Rusiji se pomno pratio posebno jer je usledio nedugo nakon početka otopljavanja u odnosima dve zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2016.

20:21

Šta Rusi misle o pokušaju puča u Turskoj / VIDEO

Iako je teško zamisliti da bi Rusija otvoreno podržala nasilnu promenu vlasti u ovom trenutku u bilo kojoj zemlji na zvaničnu reakciju prvog čoveka Ruske federacije čekalo se par dana.

Kako će se Rusija sada poneti prema Turskoj tema je koja je sada na agendi.

Brzina kojom su se događaji razvijali u noći petka na subotu kao i jednoznačan odgovor na čuveno pitanje „a ko profitira?“ mnoge u Rusiji, nagoni na misao da puča možda nije bilo. Takvom mišljenju priklanja se politolog Aleksej Muhin koji kao i drugi ističe da je u Turskoj mnogo onih koji su nezadovoljni vlašću Erdogana.

Avet puča već odavno je lebdela nad Erdoganom i on je sudeći po svemu rešio da klin klinom izbije. On je možda sam isprovocirao eskalaciju odnosa sa vojskom. To jest to je 90 odsto bilo iscenirano i tek na deset odsto zaista puč“, kaže Aleksej Muhin iz "Centra političkih informacija".

Spoljno politički urednik "Komersanta" Maksim Jusin smatra da bi to bio preveliki rizik čak i za turskog predsednika.

"On voli da rizikuje i u tom smislu, on se vrlo razlikuje od evropskih političara. Za njega je prag nedozvoljenog vrlo nizak ali čak ni on ne bi toliko rizikovao. Ali je on situacu iskoristio ne na 100 nego na 500 odsto“, navodi Jusin.

Da pokušaj vojnog udara Tajip Erdogan koristi maksimalno kako bi, narušavajući mnoge demokratske principe, ojačao sopstvenu poziciju i eliminisao sve protivnike na duge staze niko u Rusiji ne sumnja. Mišljenja se, međutim, razlikuju šta on hoće od Rusije i Rusija od njega.

"U Rusiji spoljnu politiku određuje jedan čovek i njega zovu Putin i od njegovih interesa će zavisiti šta će biti dalje. A njemu je veoma važno da ne dopusti da Turska uđe u EU, i drugo da koristi pogoršane odnose Turske sa SAD i Evropom kao slabu kariku u NATO-u", smatra Valeriij Homjakov iz "Saveta Nacionalne strategije“

"Odnosi mogu čak da se poboljšaju jer žestina kojom Erdogan čisti tursku političku scenu izaziva negodovanje u Evrope i SAD i on se sve više samoizovluje. U takvoj situaciji on može da se obrati onome ko je spreman da na takva kršenja zatvori oči a to je Putin, i da sa njim gradi geopolitiček odnose", mišljenja je Jusin.

"Taktički na kratke staze Rusija može da profitira jer je sada Erdogan otvoren za dogovore, ali to će prijateljstvo biti perverzno jer na duge staze autoritarni režim koji gradi Erdogan je opasan za Rusiju i predstavljaće opasnost za neke njene teritorije“, navodi Muhin.

Upozorenja koja su počela da stižu turskom predsedniku da ako vrati smrtnu kaznu može da zaboravi na članstvo Turkse u EU, članstvo na koje ova zemlja čeka decenijama, naši sagovornici ocenjuju kao neefektivna jer, smatraju oni, Erdoganu do toga više i nije tako stalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: