Kada je mama direktorka, može i svadba u muzeju?

Skandal u jednom od najstarijih muzeja u Srbiji - u Etnografskom muzeju venčao se sin direktorke.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2016.

16:35

Kada je mama direktorka, može i svadba u muzeju?
Foto: Tanjug

Slike sa venčanja ubrzo su osvanule na društvenim mrežama a javnost se pita da li će neko biti sankcionisan zbog ovog slučaja .

Oglasio se i ministar kulture Ivan Tasovac koji od direktoke da se izjasni o ovom slučaju.

Na istom mestu izložba o narodnoj kulturi Srba u 19. i 20. veku i svadba sina direktorke muzeja. Javno kulturno dobro postalo je dekor jednog privatnog venčanja i sada se postavlja pitanje ko je to dozvolio.

Ništa manje važno nije ni da li je neki od muzejskih eksponata tokom žurke oštećen i da li će neko odgovarati zbog toga.

Za sociologa kulture Ratka Božovića ovaj slučaj pokazuje da se u institucijama kao što je ovom slučaju Etnografski muzej nalaze pogrešni ljudi u pogrešno vreme.

"Imamo izgubljenu meru u onome što se zovu pravo, dužnost i odgovornost. Ovde su se pomešali lončići, pomešalo se javno i privatno, a direktorka je svoju privatnost na neki način iskoristila u polju javnosti", kaže Božović.

Ministarstvo kulture od direktorke muzeja traži sve informacije o celom slučaju.

"Nijedan rukovodilac nijednog muzeja u Srbiji nema pravo da u njemu organizuje privatne zabave i da na taj način urušava ugled svoje institucije i celog sistema. Ministarstvo kulture i informisanja je dužno da ispita sve navode vezane za ovaj neobičan slučaj kako bi se, pre svega, utvrdile činjenice i ocenila istinitost tvrdnji izrečenih u medijima. Ukoliko se medijski navodi ispostave kao tačni, nema sumnje da će direktorka Etnografskom muzeja za to snositi posledice", navodi se u saopštenju.

U Etnografskom muzeju nismo dobili odgovor, da li je i koga direktorka Mirjana Menković obavestila da će u insitituciji kojom rukovodi organizovati svadbu svog sina.

U muzeju nam je rečeno da je direktorka na godišnjem odmoru dok je zamenik direktora na terenskom istraživanju. Komentar nije bilo moguće dobiti ni od predsednice Upravnog odbora Muzeja Dragane Radojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: