Ozturk ipak nije priznao da stoji iza pokušaja puča

Bivši komandant vazduhoplovnih snaga Turske, general Akin Ozturk, odbacio je optužbe da stoji iza neuspelog vojnog puča u zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

18:38

Ozturk ipak nije priznao da stoji iza pokušaja puča
Foto: Gettyimages

"Nisam osoba koja je planirala ili predvodila puč. Ne znam ko je to uradio. Prema mom iskustvu, mislim da je (Gulenov pokret) pokušao da izvede puč. Ali ne mogu da kažem ko je to unutar oružanih snaga organizovao i izveo", rekao je Ozturk pred krivičnim sudom u Ankari.

General je kazao da o tome nema nikakve informacije, kao i da se "borio protiv tih struktura", misleći na Gulenov pokret.

Turski mediji su javili da je potom Ozturku i grupi od još 25 osoba određen pritvor.

Agencija Anadolija je prvobitno unela zabunu oko toga da li je Ozturk preuzeo odgovornost za vojni puč. Ta agencija je, naime, prvo javila da je Ozturk priznao da je učestvovao u organizovanju pokušaja puča u Turskoj, da bi tu vest posle povukla, preneo je AP.

Vlada u Ankari za pokušaj puča, tokom kojeg je poginulo najmanje 232 ljudi, a povređeno 1.400, okrivljuje pristalice imama Fetulaha Gulena, koji je postao najveći protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a nalazi se u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD.

Gulen je demantovao povezanost sa pučem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: