Nemačka Turskoj: Smrtne kazne znače kraj pregovora sa EU

Ukoliko bi Turska ponovo uspostavila sistem smrtnih kazni to bi značio kraj njenih pregovora sa Evropskom unijom, navode iz Nemačke, javlja AFP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

11:52

Nemačka Turskoj: Smrtne kazne znače kraj pregovora sa EU
Foto: GettyImages

"Nemačka i zemlje EU imaju jasan stav. Mi smo protiv smrtne kazne. Zemlja u kojoj postoji smrtna kazna ne može da bude članica EU. Ukoliko Turska vrati smrtnu kaznu, to će značiti kraj pregovora o pridruživanju", rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert, prenose agencije.

On je naglasio da su "neprihvatljive" bile scene "osvete nad vojnicima" u prvim časovima posle propasti puča u Turskoj.

Turske vlasti su u nedelju saopštile da su privele oko 6.000 vojnika dok je izdato 3.000 naloga za hapšenje predstavnika pravosuđa posle pokušaja puča u kojem je stradalo 290 osoba, od kojih oko 100 pučista.

Erodgan je pomenuo i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Te mere sprovedene posle neuspelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak kao i da se uzdrži od moguće opšte represije u zemlji.

U noći 16. jula pokušan je vojni puč u Turskoj, sa glavnim sukobima koji su se odvijali u Ankari i Istanbulu.

Tursko državno vođstvo je u međuvremenu objavilo da je puč ugušen, a prema poslednjim informacijama 290 ljudi je tokom njega ubijeno, a 1.440 osoba je ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: