"Turska očekuje od SAD da izruči Gilena"

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je da njegova vlada očekuje da Vašington izruči muslimanskog sveštenika Fetulaha Gilena koji godinama živi u SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

00:25

Default images
Foto: Gettyimages

Gilena Ankara optužuje za pripremanje neuspelog vojnog puča.

Zadržavanje Gilena "ne bi dolikovalo solidarnosti, saradnji, savezu i prijateljstvu Turske i SAD", izjavio je Bozdag za državnu televiziju TRT Haber.

Američki državni sekretar Džon Keri je ranije izjavio da će Vašington razmotriti zahtev za izručenje Gilena, ali je tražio od Ankare dokaze protiv njega.

Erdogan je optužio Gilena i njegov pokret Hizmet da stoje iza pokušaja njegovog svrgavanja sa vlasti, što je Gilen negirao.

Bozdag je rekao da u Turskoj ne postoji nijedna osoba koja sumnja da Gilen stoji iza napada.

"Da li je nekome potreban dokaz postojanja Sunca? Ovo je isto tako jasna stvar", rekao je Bozdag, dodajući da će Turska podneti potrebnu dokumentaciju, ali da se nada da će SAD izručiti Gilena bez čekanja papirologije.

U Ankari, Istanbulu i drugim gradovima Turske večeras se ponovo okupilo više hiljada ljudi u znak podrške Erdoganu i njegovoj partiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: