AFP: Srbija otvorila dva ključna pogljavlja

Evropska unija i srpski zvaničnici danas su načinili napredak na putu ka procesu pristupanja Srbije tom bloku, prenosi francuska agencija AFP.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.07.2016.

21:35

AFP: Srbija otvorila dva ključna pogljavlja
Foto: Gettyimages

Agencija ističe stav Evropske komisije da je otvaranje poglavlja 23 i 24 "jedan od ključnih događaja" koji postavlja Srbiju čvrsto na putu reformi.

AFP ocenjuje da su otvoreni pregovori o ključnim standardima demokratije i vladavine prava, koje nove države članice EU moraju da ispune.

Srbija je sada, navodi francuska agencija, otvorila četiri od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja EU, koje moraju da odobre, a potom ratifikuju svih 28 država članica EU.

AFP podseća da je Srbija počela pregovore o članstvu početkom 2014. godine nakon što je EU posredovala u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

AFP ističe i da je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, čija zemlja trenutno predsedava EU, ocenio je da je otvaranje poglavlja "dobra vest za Srbiju", kao i da je rekao da se otvaraju dva "važna i zahtevna" poglavlja u procesu pristupanja.

"Ova poglavlja su povezana sa osnovnim vrednostima i principima EU - demokratijom, vladavinom prava, nezavisnim sudstvom, oblastima ključnim za uvođenje evropskih standarda i jačanje građanskih prava", rekao je Lajčak.

AFP podseća da je Hrvatska poslednja zemlja koja se priključila Uniji 2013. godine, ali da su, usled toga što je blok opterećen problemima sa svih strana, od ekonomije do masovne izbegličke krize, zvaničnici jasno rekli da se dalja proširenja ne mogu očekivati pre 2020. godine.

Nakon Srbije, zemlje kandidati Crna Gora i Turska su počele pregovore o pristupanju EU dok se još ceka da Albanija i Makedonija to urade, zaključuje AFP pozivajući se na sajt Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: