Han:Jurisdikcija nije deo pregovaračkog procesa sa Srbijom

Evropski komesar Johanes Han kaže da zakon o jurisdikciji, na čijoj izmeni Hrvatska insistira u procesu pregovora Srbije sa EU, nije deo pregovaračkog procesa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

20:55

Han:Jurisdikcija nije deo pregovaračkog procesa sa Srbijom
Foto: Tanjug, arhiva

"Ovo pitanje nije deo sporazuma o pristupu Srbije EU", poručio je Han, odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog Večernjeg lista na zajedničkoj pres konferenciji sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i Miroslavom Lajčakom, predsedavajućim međuvladine konferencije Srbija - EU, na kojoj su danas otvorena poglavlja 23 i 24.

"Zato nismo smatrali da je potrebno time se baviti", podvukao je Han.

Hrvatska insistira da Srtbija odustane od procesuiranja hrvatskih državljana za ratne zločine pred srpskim sudovima, definisanog zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Srbija od početka uzvraća da to nije pitanje pregovora o pristupanju. već bilateralno pitanje.

Han je rekao da Hrvatska i Srbija zapravo imaju slična pravna rešenja, ali različite stavove o tome i da zato i postoji "Berlinski proces pomirenja, suočavanja sa prošlosću, ali i gledanja u budućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: