Turska se oprašta od žrtava puča, kovčege nosi i Erdogan

Iz turskog ministrastva pravde poručuju da je zbog pokušaja državnog udara pritvoreno oko 6.000 ljudi i da će taj broj rasti.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2016.

16:37

Turska se oprašta od žrtava puča, kovčege nosi i Erdogan

Dok se nekoliko manjih grupa pučista u Istanbulu, koji po turskim vlastima ne predstavljaju nikakvu opasnost po bezbednost zemlje, opire hapšenju, građani uglavnom šalju poruke pobede kako kažu jakog naroda i jake vlade.

“Ponosan sam na svoj narod, ponosan sam na svoju vladu i sada se osećam potpuno bezbedno“, naveo je jedan muškarac.

“U modernoj turskoj istoriji nismo se susreli sa ovakvom okupacijom , ali turski narod ima jaku vezu sa svojom vladom i republikom i bez obzira šta se desilo naša budućnost je svetla“, rekao je drugi.

Za to vreme turska prestonica oprašta se od žrtava puča. Među onima koji nose kovčege i predsednik Erdogan.

“Ne mogu da verujem da je ovo istina. situacija je veoma izazovna, mnogo je pitanja u našim glavama. klanje vojnika to nije u našim mislima, knjigama, srcima. pa oni su bili na dužnosti, i dalje verujem da je ovo organizovano spolja“, navode građani.

Stepen nivoa bezbednosti u najvećim turskim gradovima podiže se iz časa u čas. Kontrole posebno pojačane i na Ataturk aerodrumu, koji pokušava da uspostavi redovno stanje.

Mnogo je onih koji bi da što pre napuste Istanbul. Na jednom od redovnih letova er srbije, posebno rezervisana mesta za naše građane koji bi da što pre napuste Tursku.

Erdogan i dalje tvrdi da je pokušaj puča režirala teroristička grupa imama Gulena i da će se čišćenje tog kako je rekao virusa iz svih državnih institucija nastaviti.

Dok od Amerike zahteva Gulenovo izručenje, Erdogan telefonom razgovara sa ruskim predsednikom i to na Putinovo insistiranje. Već je najavljeno da će se dva lidera sastati u prvoj nedelji avgusta i biće to prvi direktni susret od približavanja odnosa Ankare i Moskve krajem juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: