"Ako je bio pokušaj puča ne možete da radite šta hoćete"

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc pozvao je na trezvenost snage u Turskoj i ukazao da puč ne predstavlja blanko ovlašćenje za proizvoljnost.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2016.

08:54

Foto: GettyImages

Ljudski životi moraju da se štite, pravna država i demokratija da se poštuju, poručio je Kurc.

On se posebno obratio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da ovaj puč ne sme biti iskorišćen kao ovlašćenje za delovanje suprotno pravnoj državi, ili čak proizvoljno.

"Potrebna nam je da posebno u Turskoj vlada zakon", naglasio je Kurc.

On je, u izjavi austrijskim novinarima, osudio pučiste istakavši da njihovo delovanje, posebno ubijanje ljude definitivno ne može da se opravda.

Na pitanje da li je puč usledio potpuno neočekivano, Kurc je rekao da "svi mi znamo da su postojali otpori ne samo izvan, već i u samoj Turskoj, zbog veoma autoriratnog stila vladavine Erdogana".

Međutim sa tako organizovanim vojnim pučom nije moglo da se računa, dodao je Kurc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: