Tadić: Nudili su i nama zatvorenike iz Gvantanama...

Lider SDS Boris Tadić izjavio je da ne treba ići na ujedinjenje sa Demokratskom strankom, već da je bolje formiranje unije demokratski opredeljenih stranaka.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.07.2016.

08:15

Tadić: Nudili su i nama zatvorenike iz Gvantanama...
Foto: Tanjug

"Mislim da ne treba ići na ujedinjenje sa DS, nego na formiranje unije koja čuva naše postojće stranačke identitete", izajvio je Tadić u intervjuu za "Politiku".

Na konstataciju novinara da "bode oči" to što nikad kategorički nije negirao mogućnost da se kandiduje na predsedničkim izborima, Tadić kaže da je to zato što bi to bilo nepolitičko ponašanje.

"Ja nisam amater u politici. Nisam doneo odluku da se neću kandidovati, ali istovremeno kao legitimnu ideju vidim i da se kandiduje neki drugi kandidat koga bih mogao podržati. U krajnjem slučaju dobro je ostaviti vlast u neizvesnosti šta će se desiti", rekao je Tadić.

On dodaje da baš zbog toga što se tako vladao "sada ide satanizacija" od strane vlasti preko režimskih tabloida.

Upitan da li ga se plaše, Tadić odgovara:

"Naravno da me se plaše. Svakoga se plaše jer je njihov predsednički kandidat sada veoma loš i ne može da propusti priliku da ne kaže nešto što je besmisleno. I što ima problem validnosti poštovanja zakona, bilo da je u pitanju obrazovanje ili imovina...."

Američka i evropska strana su nam predlagale, ali mi nismo hteli da primimo zatvorenike iz Gvantanama, rekao je u intervjuu za "Politiku" lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

On je rekao da tadašnje vlasti Srbije nisu smatrale da bi to bio potez koji će poboljšati odnose sa SAD.

"To je vrlo ozbiljno pitanje, a kada donosite takvu vrstu odluke morate da merite razloge za i protiv. Tim gestom ne postaje se zemlja saveznica velikih sila u borbi protiv terorizma, već preuzima odgovornost za pogrešne odluke u borbi protiv terorizma. Mi nismo smatrali da je korisno da se Srbija u takve akcije uključuje", rekao je Tadić.

Kako je dodao, tadašnje vlasti su smatrale korisnim da se Srbija uključuje u mirovne operacije, da bi na taj način mogla mnogo bolje da brani svoje spoljnopolitičke pozicije.

"Pored toga, ako ste zemlja saveznica u mirovnim operacijama s velikim silama, onda je veća verovatnoća da nas oni brane od terorističkih udara poput onih kakve smo imali u južnim srpskim opštinama", rekao je lider SDS.

Na pitanje da li smatra potez ove vlade i dolazak dvojice zatvorenika iz Gvanatanama dobrim u ovom trenutku, Tadić kaže:

"To je potez kratkog daha, koji će ovoj vladi doneti još nekoliko dana dobrih odnosa sa SAD."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: