Egipat blokirao izjavu UN o Turskoj

Izjavu Saveta bezbednosti UN koja je trebalo da osudi pokušaj puča u Turskoj blokirao je Egipat, kažu diplomate.

Izvor: Beta

Subota, 16.07.2016.

22:03

Egipat blokirao izjavu UN o Turskoj
Foto: Gettyimages

Sjedinjene Države su, nakon konsultacija sa Ankarom, u petak predložile tekst saopštenja u kojem bi se naglasilo "poštovanje demokratski izabrane vlade Turske". Ali, Egipat je imao primedbu na to.

Egipat je nestalni član Saveta bezbednosti i njegovi odnosi s vladom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana su zategnuti.

Erdogan je bio važna podrška političkoj organizaciji "Muslimanska braća" u Egiptu i bivšem predsedniku Muhamedu Mursiju, koga je 2013. godine s vlasti svrgnula vojska na čelu s generalom Abdelom Fatahom el Sisijem, sadašnjim predsednikom Egipta.

Erdogan je tu smenu na vlasti u Egiptu često osuđivao, izazivajući gnev Kaira.

Tokom razgovora u Savetu bezbednosti UN, predstavnik Egipta je rekao "da nije na Savetu da utvrđuje da li je vlada (Turske) demokratski izabrana" i zatražio je brisanje dela rečenice o tome, rekao je jedan diplomata.

Uprkos insistiranju SAD, Egipat je ostao pri svom protivljenju.

U takvim okolnostima, Sjedinjenim Američkim Državama je "preostalo samo da bace peškir" i odustanu od svog nacrta deklaracije, rekao je diplomata.

Takve izjave Savet bezbednosti mora da prihvati jednoglasno.

Turska i nekoliko članova Saveta bezbednosti, uključujući Sjedinjene Države, smatraju da bi bez željenog eksplicitnog pominjanja podrške turskoj vladi, tekst bio isuviše slab.

"Neće biti izjave", zaključio je jedan od diplomata.

Nacrt teksta, veoma kratko, ukazivao je na zabrinutost Saveta bezbednosti UN i zahtevao "hitno okončavanje sadašnje krize".

Uz to je trebalo da Savet bezbednosti UN "pozove sve strane u Turskoj da poštuju demokratski izabranu vladu Turske, da budu uzdržane i da izbegnu nasilje ili krvoproliće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: