"Turska je destabilizovana, teško će se zaustaviti..."

Pokušaj puča u Turskoj doveo je do destabilizacije i velikih podela u toj zemlji, posle čega će biti veoma teško uspostaviti pređašnje stanje.

Izvor: B92

Subota, 16.07.2016.

10:20

Getty Images

To je izjavila predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

"Destabilizacija tako velike zemlje do koje je noćas došlo će se teško zaustaviti u danima pred nama. Jednom kada se tako velika zemlja destabilizuje, dolazi do velikih podela i veoma teško je uspostaviti pređašnje stanje. Podele su postojale i pre udara, ali sada su te razlike produbljene", rekla je Joksimović za TV B92.

Joksimović ističe da je Turska velika regionalna sila, gde se prelamaju neke od ključnih kriza - migrantska kriza, kriza na Bliskom istoku, pa i kriza u odnosima sa Rusijom, te da je to država koja igra izrazito aktuelnu ulogu u tim temama.

"Ono što je bitno reći je da Turska ima i svoje unutrašnje probleme. Predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu se zamera određeni deficit demokratičnosti, ima ozbiljne probleme sa Kurdima, koji i dalje u Erdoganovom sistemu vrednosti predstavljaju terorističku organizaciju", rekla je Joksimović i ukazala na globalne poruke posle noćašnjih dešavanja da svi podržavaju aktuelni poredak izabran na nedavnim izborima, na kojima je Erdogan dobio ogromnu podršku.

Upitana da li je ovo upozorenje za Erdogana, Joksimović je navela da je teško dati finalni sud o tome šta se desilo u Turskoj, da je to bilo veliko iznaenđenje za sve međunarodne aktere, ali da se mora poći od toga da se Erdogan svojim ponasanjem mnogima zamerio.

Joksimović ukazuje i na to da u Turskoj u ovom momentu postoji "rezervoar" od oko dva miliona izbeglica različitog porekla, da Erdogan suštinski kontroliše migrantsku krizu, da je EU uspela da postigne sporazum sa Ahmetom Davutogluom, ali da Erdogan očigledno nije bilo zadovoljan time i da ga je smenio sa pozicije premijera.

"Od tada do danas se čini da je ovaj dogovor na nekoj vrsti čekanja, on nije pustio da migrantska kriza niti stane, niti uzme maha, tako da je ostavio prostor da se o toj temi pregovara i dalje, ali EU u ovom trenutku nema nikakve garancije da Erdogan neće propustiti taj ogroman broj izbeglica da se kreću ka Evropi, pre svega Balkanskom rutom", navela je Joksimović.

Na pitanje koliko će EU imati vremena za Srbiju u kontekstu svih poslednjih dešavanja, izazova i problema, Joksimović je rekla da se ti događaji smenjuju neverovatnom brzinom, ali podseća da je ubrzo nakon Bregzita održan Samit lidera Zapadnog Balkana u Parizu, gde je poslata snažna poruka regionu da postoji i dalje prostor za proces proširenja, bez obizra na fokusiranost EU na druge teme EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: