"Erdogan rušio imidž vojske u strahu od pobune"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je strahovao od pobune vojske i godinama je radio na urušavanju njenog imidža.

Izvor: B92

Subota, 16.07.2016.

09:55

Getty Images

To je gostujući u specijalnom programu TV B92 povodom pokušaja puča u Turskoj rekao Mišo Đurković iz Instituta za evropske studije.

“Ne postoji složeniji unutarpolitički i spoljnopolitički položaj od onoga u čemu se nalazi Turska. To je proces od šest godina, a uloga vojske je veoma jaka, od 1960. godine smo imali četiri puča, poslednji 1997. godine kada je uhapšen i osuđen Erdogan“, navodi Đurković.

Dodaje da je Erdogan strahovao od destabilizacije i rušenja, s obzirom na to da vojska ima poseban status u državi koji joj je omogućio ustav iz 1972. godine.

“Vojska je do sada bila struktura koja ima podršku određenih krugova iz SAD. Erdogan je u poslednjih pet, šest godina, recimo od 2007. godine organizovao niz akcija u kojima je radio na obaranju imidža vojske, a situacija se značajno zakoplikovala kada je ušao u sukob sa Fetulahom Gulenom, koji je stao na stranu Izraela i SAD u sukobu koji je započeo 2010. godine“, dodao je Đurković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: